Категорія: | Дерево-Сад Яблуні |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Яблуня "Гренні Сміт" - (зимовий) кінець вересня-початок жовтня. Яблуня "Ерлі Женева" - (ранньо-літній) перша половина червня та до кінця липня |
Колір плодів: | Яблуня "Гренні Сміт" - насичено-зелений, на боці, зверненій до сонця, можуть з'являтися коричнево-червоні вкраплення. Яблуня "Ерлі Женева" – жовто-зеленого кольору з червоним рум'янцем. |
Колір мʼякуші: | Яблуня "Гренні Сміт" - жовто-зеленого кольору з червоним рум'янцем -блідо-кремовий. Яблуня "Ерлі Женева" - біла із зеленуватим відтінком. |
Колір листя: | Темно-зелений |
Вага плодів: | Яблуня "Гренні Сміт" - 220-280 г. Яблуня "Ерлі Женева" - 150-200 г |
Смак: | Яблуня "Гренні Сміт" – солодкий із легкою кислинкою. Яблуня "Ерлі Женева" - кисло-солодкого смаку з пряними винно-солодкими нотками |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 28 °C |
Яблуня "Гренні Сміт". Чудовий старовинний, високоврожайний сорт яблуні, зимовий термін дозрівання. Сорт виведений в Австралії в 1868, завдяки селекції дикої французької яблуні з австралійської. Сорт вивела літня австралійка Ганна Марія Сміт, яка є селекціонером-аматором. Звідси і походить найпоширеніша в народі назва сорту "яблука Бабусі Сміт". Дерева середньорослі. Крона розлога, середньої загущеності. Пагони середньої товщини. Плоди яблуні великі, одновимірні. Форма округло-овальна. Колір плоду – насичено-зелений, на боці, зверненій до сонця, можуть з'являтися коричнево-червоні вкраплення. Шкірка – щільна, гладка. М'якуш має чудові смакові якості. Дуже соковита, щільна, на смак – солодка з легкою кислинкою. Забарвлення м'якоті – блідо-кремове. Термін дозрівання: кінець вересня – початок жовтня. Дерева починають плодоносити на 2-3 рік. Дуже продуктивний сорт. Має високу врожайність, хорошу транспортабельність і відмінний товарний вид плодів. Запилювачі: Айдаред, Глостер, Голден Делішес, Лігол. Сорт сприятливо ставиться до підживлення.
Яблуня "Ерлі Женєва". Сорт американської селекції. Був виведений у 1967 році на дослідній станції в Женеві шляхом схрещування двох сортів Квінт та Джуліред. Найраніший сорт яблук. Дозрівають на 7-8 днів раніше, ніж Білий Налив. Дерево середніх розмірів 2,5-3,5 м у висоту (подвійний MM-106) з густою, широкою, розлогою кроною, округлої форми з гілками, що звисають. Сорт інтенсивно зростає у молодому віці, помірно у період плодоношення. Листя: насичено темно-зелене, знизу густо опушене, за формою довгасте.Колір середніх розмірів, білий. Сорт самобезплідний, вимагає дерева-запилювачі: Айдаред, Селесте, Катерина. Яблуня Ерлі Женева цвіте у ранні терміни. Сорт дуже скороплідний, перший урожай очікується вже на другий рік після посадки. Плодоношення регулярне, щорічно по 50 кг із дорослого дерева. Плоди середні або навіть великі, масою 150-200 г, від округло-конічної до плоско-круглої форми, жовто-зеленого кольору з червоним рум'янцем. М'якуш білий із зеленуватим відтінком, щільний, соковитий, хрумкий, ароматний, кисло-солодкого смаку з пряними винно-солодкими нотками. Яблука дозрівають нерівномірно з першої половини червня до кінця липня. У холодильнику зберігаються близько трьох тижнів. Яблуня Ерлі Женева віддає перевагу сонячним місцям, але може рости і в тіні. Сорт посухостійкий, морозостійкий, не примхливий до ґрунтів. Основна хвороба – поразка паршів, тому слід робити профілактичне обприскування. Яблука сорту Ерлі Женева широко використовують для виготовлення варення та компотів, вони придатні також для різних видів переробки: отримання соків, компотів, киселів, а завдяки вмісту пектину – джемів, що побачили желе та мусу.