Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Друга половина серпня |
Термін дозрівання: | Ранньо-літній |
Колір плодів: | Блідо-жовтий |
Колір мʼякуші: | Кремовий |
Щільність плодів: | Середня щільність |
Вага плодів: | 140-190г |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | - 25 С °C |
Знімна зрілість настає у середині вересня. Яблука можна їсти з моменту збирання врожаю до січня. Період зберігання плодів сорту Донешта у звичайному сховищі 1 місяць, в холодильнику - близько 2-х місяців.
Яблуня 'Донешта' - річний сорт української селекції. Дерево середньоросле з розлогою і середньозагущеною кроною, яка потребує періодичного прорідження та обрізки. Початок плодоношення: 3-4 рік. Термін дозрівання: друга декада серпня. Урожайність: з дорослого дерева можна отримати 90-130 кг.
Опис плоду: плоди великі (140-190г), злегка приплюснуті зверху і знизу, соковиті, мають виражений аромат і приємний кисло-солодкий смак, колір кремовий. Шкірка блідо-жовта, з блискучою поверхнею, середньої товщини. Донешта дозріває нерівномірно - рекомендується знімати плоди не за один раз. Сорт морозостійкий, стійкий до борошнистої роси і парші. Цей класичний сорт яблук завжди користується попитом серед садівників. Його плоди використовують в свіжому вигляді і для виготовлення соків, компотів, пюре, джемів. Пропонуємо саджанці 'Донешти' на середньорослій підщепі.
Найкращі запилювачі — Папіровка, Антонівка, Пепінка золотиста, Боровинка.