Категорія: | Хеномеліс |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Бажано запилювач |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Висота дорослої рослини: | 1.5-2 м. |
Наявність колючок: | Присутні |
Місяць дозрівання: | дозрівають до осені. |
Колір плодів: | Жовто-помаранчеві |
Колір листя: | темно-зелене. |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | -30 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Характеристика: | Густий чагарник, висотою і шириною до 1,5 м. Пагони прямі, колючі. Бутони біло-рожеві, квітки напівмахрові, коралово-рожеві з білими плямами. Цвітіння рясне в травні. Листя овальне, глянцеве, темно-зелене. Плоди жовті, схожі на яблучка. Місце сонячне. |
Популярні в культурі через неймовірно ефектне цвітіння - в середині весни їхні ще безлисті гілки повністю покриваються гронами великих яскравих квіток. Також вони декоративні і своїм густим листям, і грушоподібними або яблукоподібними плодами, що дозрівають до осені. Ці чагарники часто висаджують групами і в живоплотах, а види зі сланкими пагонами використовують як ґрунтопокривники. У кімнатному квітникарстві з них виходять чудові деревця-бонсай.
Для багатьох садівників хеномелес представляє інтерес, перш за все як декоративна садова чагарникова культура. Він дуже пишно і довго цвіте, притому помічено що за інших рівних умов, бджоли прагнуть взяти мед з нього в першу чергу, навіть в тому випадку якщо поруч ростуть інші улюблені ними медоноси. Але мало хто знає що плоди японської айви (друга назва хеномелесу, що зустрічається частіше) дуже корисні для здоров'я оскільки являють собою цілий джерело органічних кислот, вітамінів P і С, а також характеризуються високим вмістом пектину. Наявністю в «японській айві-ХЕНОМЕЛЕС» великої кількості ароматичних речовин користуються кулінари - повидло і джеми з нього в Західній Європі не рідкість. Любителі лазні ж напевно зустрічали ароматичне масло з японської айви.