Категорія: | Дерево-Сад Груші |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Груша "Вижниця"- (пізньо-осінній) остання декада вересня. Груша "Микола Крюгер"- (раньо-осінній) II декада вересня |
Колір плодів: | Груша "Вижниця"- колір в період знімання - зелений з численними великими сірими підшкірними крапками, при дозріванні колір яскраво-золотистий з жовтим відтінком, іноді з легким рум'янцем. Груша "Микола Крюгер"- зеленувато-солом'яно-жовта |
Колір мʼякуші: | Груша "Вижниця"- кремовий. Груша "Микола Крюгер"- кремовий |
Колір листя: | Темно-зелений |
Вага плодів: | Груша "Вижниця"-300-370 г. Груша "Микола Крюгер"- 230-330 г |
Смак: | Груша "Вижниця"- кисло-солодкий гармонійний смак з яскраво вираженим мигдальним відтінком. Груша "Микола Крюгер"- солодкий |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 28 °C |
Груша "Вижниця". Пізньо-осіннього дозрівання з достатньою морозостійкістю, практично не вражається грибковими хворобами, середньо-стійкий до бактеріальних хвороб.Дерево має високу силу зростання з назад пірамідальної формою крони в період плодоношення.Плоди дозрівають для знімання в останній декаді вересня, вживаються з жовтня. При правильному зберіганні в холодильнику зберігаються до кінця зими не втрачаючи смакових якостей. Плоди одномірні, великі 300-370гр, правильної грушоподібної форми. Колір в період знімання - зелений з численними великими сірими підшкірними крапками, при дозріванні колір яскраво-золотистий з жовтим відтінком, іноді з легким рум'янцем. М'якоть кремова, дуже соковита і ніжна, масляниста, без грануляцій. Плоди груші Вижниця характеризуються відмінним кисло-солодким гармонійним смаком з яскраво вираженим мигдальним відтінком. Сорт призначений для промислових інтенсивних насаджень.
Високотоварний сорт, за багатьма показниками вважається одним з кращих ринкових сортів пізнього осіннього дозрівання.
Груша "Микола Крюгер". Високоврожайний сорт груші осіннього дозрівання. Сорт був виведений у 1921 році в Румунії селекціонером-аматором Ніколаєм Крієром з насіння місцевих сортів груш, назви яких не збереглися до наших часів. Досить швидко сорт поширився поза межами Румунії і став популярним для вирощування в Молдові та Україні.
ПЛОДИ: Великі, масою 230—330 г, на молодих деревах і на айвовому підщепі до 400—500 г і більше, утворюють укорочену широко-грушоподібну форму, бергамото-подібної форми, з бугорастою, трохи асиметричною, з широкими борознами, з добре вираженою складчастістю біля чашечки. Незважаючи на величезний розмір, плоди часто формуються по 2—4 штуки разом і міцно тримаються на дереві. Шкірка тонка або середньої товщини, міцна, гладка, блискуча, трохи масляниста, в період збору зеленувато-, під час дозрівання — солом’яно-жовта, на сонячному боці у більшості плодів з оранжево-червоною розмитою або смужкованою рум’янцем. По всьому плоду розкидано багато малих майже непомітних підшкірних точок. Дозрілі плоди дуже ошатні (4,8— 4,9 бали).
ЧАС ПЛОДОНОШЕННЯ: II декада вересня. Споживча зрілість настає через 2-3 тижні після відкладання.
ПЕРЕВАГИ СОРТУ: Швидкоплідність, високий врожай, морозостійкість, товарні плоди.