Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Кінець вересня |
Термін дозрівання: | Зимовий |
Колір плодів: | Зелено-жовте, з насиченим червоним |
Колір мʼякуші: | Кремовий |
Щільність плодів: | Щільне |
Вага плодів: | 200-250 г |
Смак: | Солодкий з приємною кислинкою |
Перші плоди: | 1-2 рік |
Морозостійкість: | - 27 °C |
Характеристика: | Знімна зрілість плодів настає в кінці вересня, а повної споживчої зрілості яблука досягають в січні місяці. Термін зберігання – 4 місяці, у льоху чи холодильнику – 6 місяців. |
Знімна зрілість плодів настає в кінці вересня, а повної споживчої зрілості яблука досягають в січні місяці. Термін зберігання – 4 місяці, у льоху чи холодильнику – 6 місяців.
Яблуня Лігол - зимовий сорт, отриманий в результаті схрещування сортів Лінда і Голден Делішес в польському Інституті садівництва і квітникарства (м. Скерневіце) в 1972 р.. Дерево середньоросле, до десятирічного віку яблуня досягає у висоту 3- 4 метри, має широкопірамідальну крону, середньої густоти. Гілки розташовані до стовбура під кутом 60 - 85 градусів. Сорт Лігол скороплідний. Починає плодоносити вже на третьому році життя, врожайність з одного дерева в ці терміни становить 3,5 - 5,5 кг. Має високі темпи нарощування врожайності. Тип плодоношення - змішаний. Яблуня має середні терміни цвітіння, яке триває 7 - 10 днів. Сорт самобезплідний. Кращі сорти-запилювачі: Чемпіон, Айдаред, Спартан, Глостер, Голден Делішес, Фуджі, Макінтош. Лігол є прекрасним запилювачем для багатьох яблунь, за винятком сортів Джонаголд і Айдаред. Урожайність сорту дуже висока. Є схильність до періодичності при надмірному загущуванні крони. Тому потребує проріджування зав'язі та регулярної літньої (зеленої) обрізки. Знімна зрілість плодів настає в кінці вересня, а повної споживчої зрілості яблука досягають в січні місяці. Плоди високотоварні. Великі і дуже великі. Одне яблуко важить в середньому не менше 200-250г. Окремі екземпляри досягають маси 400 г. Плоди одномірні, мають округло-конічну правильну форму, часто спостерігається бічний шов. З роками відзначається несуттєве зменшення середньої маси плодів. Шкірочка щільна, гладка, з глянцевим блиском. Забарвлення зеленувато-жовте, з рум'янцем насиченого червоного кольору майже по всьому плоду. Численні підшкірні точки світлі, добре помітні. М'якоть кремового або світло-жовтого кольору, щільна з дрібною зернистістю, хрустка, надзвичайно соковита. Яблуко дуже ароматне, має відмінний солодкий смак з приємною кислинкою. Плоди відрізняються відмінною транспортабельністю і гарною лежкістю. Зберігаються до 6 місяців (з жовтня по квітень) в прохолодному темному місці. Вимагають дотримання умов зберігання, інакше товарний вигляд яблук погіршується. Плоди високо транспортабельні. . Морозостійкість сорту досить висока.