Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 4-5 м |
Місяць дозрівання: | Вересень |
Термін дозрівання: | Осінній |
Колір плодів: | Темно-червоний |
Щільність плодів: | Щільне |
Вага плодів: | 4-5 г |
Смак: | Неїстівні |
Перші плоди: | 1-2 рік |
Морозостійкість: | - 25 С °C |
Роялті (Royalty) – оригінальний сорт декоративних яблунь. Є однією із гібридних форм пурпурової яблуні, виведеної на основі середньоазіатської яблуні Недзвецького. Дана яблуня широко використовується в ландшафтному дизайні приватних садів та домоволодінь, громадських парків та скверів: в одиночних, групових та алейних посадках, при створенні «живих» огорож, сезонних композицій, контрастних дерево-чагарникових груп тощо. Часто висаджується перед адміністративними фасадами. будівель.
Деревця маленькі, з повільними темпами зростання, їх максимальна висота не перевищує 4-5 метрів (до 10-річного віку яблуні виростають до 3-4 метрів). Іноді дерева набувають форми декоративного чагарника. Крона овальна і досягає в діаметрі 4 - 5 метрів, в молодому віці вона компактніша, але з часом стає більш широкою і розлогою. Якщо обрізання крони не проводити зовсім, то поступово вона набуває вигляду неправильного овалу або кулі.
Цвітіння у яблуні РОЯЛТІ дуже рясна, починається на початку травня і триває близько 2-х тижнів (тобто до середини місяця). У цей період дерева буквально зачаровують своєю надзвичайною красою. В умовах дуже сухого та спекотного клімату квіти можуть досить швидко вигоряти, а загальний період цвітіння скорочується до 2-4 днів. Бутони великого розміру насиченого темно-червоного кольору. Квітки численні, великого розміру (в діаметрі 2,5 - 3,5 см), надзвичайно ароматні, рубінового або малиново-червоного кольору, утримуються на тонких, білих квітконосах, що ще більше виділяє дерева із загальної маси квітучих яблунь. На початку осені з квіток утворюються плоди дрібного розміру (трохи менше ягід вишні), трохи довгастої форми, темно-червоного забарвлення із сизим восковим нальотом. Дозрівають вони зазвичай у середині вересня і утримуються на довгих плодоніжках. Важливо, що «вишневі ягідки» гіркого пряного смаку, що утворилися, НЕЇСТІВНІ і іноді здатні навіть викликати гостре харчове отруєння при їх безпосередньому вживанні. Цей факт слід враховувати, особливо якщо в сім'ї ростуть маленькі діти. Також цікавим є і той факт, що з цих плодів деякі господарі готують сидр.