Гумі "Шикотан" (Цуна)

Опис саджанця
Висота саджанця:
  • 2 роки: 50-80 см
  • 3 роки: 1-1,2 м
Розмножено: Сіянець
Будь ласка, виберіть продукт
Артикул
Вік рослини
Хар-ка
Ціна
Кількість:
-
+
Опис сорту
Категорія: Гумі
Форма рослини: Кущ
Запилення: Потребує запилювача
Грунт: Нейтральний
Місце посадки: Сонце/Напівтінь
Інтервал посадки: 2-3 м
Висота дорослої рослини: 2,5 м
Наявність колючок: Мало
Місяць дозрівання: Кінець червня
Термін дозрівання: Ранній
Колір плодів: Яскраво-червоний
Врожайність: 10-15 кг
Вага плодів: 1,7-2 г
Смак: Солодкий
Перші плоди: 2 рік
Морозостійкість: -30 °C
Укриття на зиму: Перші 1-2 роки
Опис

Сорт Шикотан (раніше був відомий як Цуна) виведений зовсім недавно. Його відрізняють більш щільні і великі плоди (їх вага 1,7-2 г). Кущ деревовидної форми висотою до 1,5-2 м і діаметром близько 2 м.Вони бочкоподобной форми, яскраво-червоні, циліндричні, солодкі.

 Врожайність теж середня, але Шикотан має високу стійкість до низьких температур і добре протистоїть хворобам.

Гумі відноситься до сімейства лохівських, вид - лох багатоквітковий, а також є родичем обліпихи. Батьківщиною гумі є Китай і Японія.

Лох багатоквітковий (гуми) є деревовидним кущем заввишки близько 2,5 м. і шириною 1,5 м., практично не колючий, кореневих відростків не дає.

Гумі може плодоносити і один кущ, але для кращого запилення і врожайності треба саджати 2 - 3 кущі. 

Морозостійкість рослини дуже висока (до - 30 С) але перші 3 роки бажано укривати, поки пагони досить не одеревіють.

Плоди висять на кущі на тонких довгих плодоніжках, що в порівнянні з обліпихою, полегшує збір урожаю. Ягода яскраво - червоного кольору, з сріблястими точками, довжиною до 2 см. Усередині є не велика довгаста кісточка.

Ягода при повній зрілості дуже солодка, нагадує хурму, а коли що не дозріла, має невеликий присмак терпкості. Плоди повністю дозрілі, коли вільно відриваються від плодоніжки. Листя щільне, яскраво-зелене, з сріблястий-металевим блиском із зворотного боку. Плодоношення починає на 4 - 5 рік. Плодоносить гумі щорічно, упродовж місяця, починає дозрівати з кінця червня. Урожай з дорослого куща близько 10 - 15 кг.

Коренева система у гумі поверхнева, як і в обліпихи, не глибше 50 см.

Ягода гумі не поступається своїми корисними властивостями навіть обліписі, а в листі гуми вітаміну С в 2 рази більше ніж у чорної смородини. Відвар з листя гуми застосовують при простудних захворюваннях. Так само приймають ягоду при шлунково-кишкових захворюваннях, вона покращує кровообіг, має тонізуючий і протизапальний засіб. Японці вважають гуми ягодою довголіття і молодості, вона містить 17 амінокислот, які дуже важливі для організму людини. Дітям дуже корисно їсти ягоду гумі, навіть просто в якості вітамінної добавки.

Ягоду корисно вживати у свіжому вигляді, а також можна сушити, заморожувати, робити варення, компоти, желе, соки, вино.