Категорія: | Гумі |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 2-3 м |
Висота дорослої рослини: | 2,5 м |
Наявність колючок: | Мало |
Місяць дозрівання: | Кінець червня |
Термін дозрівання: | Ранній |
Колір плодів: | Яскраво-червоний |
Врожайність: | 10-15 кг |
Вага плодів: | 1,7-2 г |
Смак: | Солодкий |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | -30 °C |
Укриття на зиму: | Перші 1-2 роки |
Сорт Шикотан (раніше був відомий як Цуна) виведений зовсім недавно. Його відрізняють більш щільні і великі плоди (їх вага 1,7-2 г). Кущ деревовидної форми висотою до 1,5-2 м і діаметром близько 2 м.Вони бочкоподобной форми, яскраво-червоні, циліндричні, солодкі.
Врожайність теж середня, але Шикотан має високу стійкість до низьких температур і добре протистоїть хворобам.
Гумі відноситься до сімейства лохівських, вид - лох багатоквітковий, а також є родичем обліпихи. Батьківщиною гумі є Китай і Японія.
Лох багатоквітковий (гуми) є деревовидним кущем заввишки близько 2,5 м. і шириною 1,5 м., практично не колючий, кореневих відростків не дає.
Гумі може плодоносити і один кущ, але для кращого запилення і врожайності треба саджати 2 - 3 кущі.
Морозостійкість рослини дуже висока (до - 30 С) але перші 3 роки бажано укривати, поки пагони досить не одеревіють.
Плоди висять на кущі на тонких довгих плодоніжках, що в порівнянні з обліпихою, полегшує збір урожаю. Ягода яскраво - червоного кольору, з сріблястими точками, довжиною до 2 см. Усередині є не велика довгаста кісточка.
Ягода при повній зрілості дуже солодка, нагадує хурму, а коли що не дозріла, має невеликий присмак терпкості. Плоди повністю дозрілі, коли вільно відриваються від плодоніжки. Листя щільне, яскраво-зелене, з сріблястий-металевим блиском із зворотного боку. Плодоношення починає на 4 - 5 рік. Плодоносить гумі щорічно, упродовж місяця, починає дозрівати з кінця червня. Урожай з дорослого куща близько 10 - 15 кг.
Коренева система у гумі поверхнева, як і в обліпихи, не глибше 50 см.
Ягода гумі не поступається своїми корисними властивостями навіть обліписі, а в листі гуми вітаміну С в 2 рази більше ніж у чорної смородини. Відвар з листя гуми застосовують при простудних захворюваннях. Так само приймають ягоду при шлунково-кишкових захворюваннях, вона покращує кровообіг, має тонізуючий і протизапальний засіб. Японці вважають гуми ягодою довголіття і молодості, вона містить 17 амінокислот, які дуже важливі для організму людини. Дітям дуже корисно їсти ягоду гумі, навіть просто в якості вітамінної добавки.
Ягоду корисно вживати у свіжому вигляді, а також можна сушити, заморожувати, робити варення, компоти, желе, соки, вино.