Категорія: | Жимолость |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1,5 м. |
Висота дорослої рослини: | 130-140 см |
Місяць дозрівання: | початок Червня |
Термін дозрівання: | Середньоранній |
Врожайність: | 3,5 кг |
Вага плодів: | 1,2-1,3 г |
Смак: | солодкий з легкою кислинкою, соковиті |
Перші плоди: | 1-2 рік |
Морозостійкість: | -46 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Характеристика: | Українська селекція |
Сорт середньораннього терміну дозрівання. Скороплідна ягідна культура. Високоурожайна. Кущ зі сферичною кроною. Примітно, що блідо-жовті квіти цвітуть на молодій деревині ранньою весною і протягом декількох тижнів. Квітки у жимолості дрібні, ароматні, зібрані по дві в одному суцвітті. Вони приваблюють бджіл. Запилення – перехресне. Листя теж дрібне, світло-зелене, довгасте. Як правило, наприкінці травня-початку червня ягоди дозрівають. Це ранні плоди, які можуть бути зібрані в саду одними з перших. Вихід із одного куща може бути до 3-5 кг ягід. Рослини досягають від 0,8 до 3 метрів заввишки, довговічні і можуть жити від 25 до 30 років. Вирощуються на піщаному грунті або глинистому, рН якого може перебувати в діапазоні від 5 до 7. Характеризується високою стійкістю до морозу, навіть витримують зниження суворих температур до -46°C. Також жимолість синя має високу стійкість до хвороб та шкідників. Починає плоди після року після посадки. Після 3-х років урожай досягає близько 500 г плодів на рослину.
Зовнішній вигляд
Кущ жимолості Спокуса напіврозлогий. Його висота становить 1,3-1,4 м (рідше 1,6 м), а ширина біля основи куща - 0,20-0,25 м. Ягоди дозрівають практично одночасно (90-95%). Легко відокремлюються від пагонів. Плоди жимолості синій Сокусу великі та середні, глечикоподібної форми, темно-сині, з характерним світлішим восковим нальотом. Поверхня слабобугриста. М'якуш оточений шкіркою середньої щільності. Перші плоди з'являються через рік-другий після посадки, а повноцінне плодоношення починається з 3-4 років. При повному дозріванні ягоди жимолості обсипаються, але трохи. Вони можуть бути вживані у свіжому, замороженому, сушеному вигляді. Широко використовуються для виробництва соків, компотів та джемів, варення. Хімічний склад: вміст аскорбінової кислоти у 100 г плодів становить 23,8 мг, цукру – 6,4 %, органічних кислот – 2,25 %. Зрілі плоди можна збирати протягом 10 діб. Плоди можна збирати як вручну, і комбайном.
Смакові якості
На смак плоди соковиті, кисло-солодкі. Смакові якості оцінюються як 4,9 бали, зовнішній вигляд – як 4,8 бали.
Плоди багаті на вітамін С і вітаміни В (В1, В2, В9), містять мінеральні речовини (залізо, кальцій, фосфор, магній, натрій, калій і т.д.), а також антиоксиданти. Це криниця рідкісних мікроелементів таких, як селен - омолоджувального елемента. Також жимолість камчатська використовується як натуральний лікарський засіб: при серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, гіпертонії, гастриті, захворюваннях шлунково-кишкового тракту; вони є особливо цінними при захворюваннях печінки та жовчного міхура, діють як жарознижуючий та потогінний засіб при простудних захворюваннях. Суміш квітів та листя може бути використана для лікування захворювань порожнини рота та горла, а також для лікування захворювань шкіри та опіків.
Саджанці жимолості Спокуса повинні бути посаджені в сонячних місцях саду, в проникному супі садового грунту. У важкому, глинистому ґрунті ростуть погано. Навесні, особливо в періоди росту та розвитку плода, у разі посухи слід забезпечити рослину належним поливом та підживленням органічними добривами. При посадці повинні зважати на той факт, що жимолість буде розростатися. Тому чагарники слід висаджувати на відстань не менше ніж 2 м один від одного.