Категорія: | Дерево-Сад Груші |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Груша "Парижанка" - (раньо-осінній) II-III дек. вересня. Груша "Талгарська красуня" - (раньо-осінній) III декада вересня |
Колір плодів: | Груша "Парижанка" - зеленувато-жовто-сірий з точками, плямами і жилками. Груша "Талгарська красуня" - світло-жовта з яскравим червоно-карміновим рум’янцем на сонячному боці |
Колір мʼякуші: | Груша "Парижанка" - білий. Груша "Талгарська красуня" - кремовий |
Колір листя: | Темно-зелений |
Вага плодів: | Груша "Парижанка" - 160-200 г. Груша "Талгарська красуня" - 170 г |
Смак: | Груша "Парижанка" - солодка з легкою кислинкою. Груша "Талгарська красуня" - солодка, з відмінним десертним смаком |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 28 °C |
Груша "Парижанка". Іноді його називають Графинею Паризькою або просто Паризькою. Сорт був виведений у Франції В.Фурсіном у 1868 році в результаті скрещування сортів Сен-Жермен зимовий і Кюре. Перший врожай коренесамостійне дерево дало в 1884 році.
ПЛОДИ: одномірні, масою 160-200 г, правильної вузько-грушоподібної форми. Стеблинка коротка, зігнута, помірно товста, нахилена від основи м’ясистого бугора. Шкірка слабко духмяна, товста і щільна, зеленувато-жовто-сіра з точками, плямами і жилками, розкиданими по всьому плоду. Під час дозрівання вона світлішає і стає зеленувато-жовтою, а ржаві ділянки набувають червоно-коричневого відтінку. М’якоть біла, ніжна, соковита, солодка з легкою кислинкою, гострою, з чудовим смаком.
ЧАС ПЛОДОНОШЕННЯ: II-III дек. вересня, зберігання 2-4 тижні.
ПЕРЕВАГИ СОРТУ: високий врожайність, швидкоплідність, десертний смак, товарність, морозостійкість.
Груша "Талгарська красуня". Осінній сорт груші, розроблений в Казахському НДІ садівництва та виноградарства селекціонером А. Н. Кацейко шляхом випадкового запилення сорту Лісова красуня. Цей сорт широко поширений серед любителів садівництва в Краснодарському та Ставропольському краях, Україні і був районований в Північно-Кавказькому регіоні.
ПЛОДИ: вище середньої величини (маса до 170 г), витягнуто-грушевидної, пляшкової форми, іноді злегка зрізані зверху. Шкірка гладка, блискуча, олійна, світло-жовта з яскравим червоно-карміновим рум’янцем на сонячному боці на більшій частині плоду. Підшкірних точок багато, дрібні, на неокрашеній частині плоду зелені, на освітленому боці білі, добре помітні. Плодоніжка середньої довжини і товщини, слабко вигнута. М’якоть кремова, середньої щільності, хрустка, дрібнозерниста, дуже соковита, солодка, з відмінним десертним смаком.
ЧАС ПЛОДОНОШЕННЯ: III декада вересня. Споживча стиглість настає через 4-5 тижнів після збирання. Лежать в холодильних установках до грудня-січня.
ПЕРЕВАГИ СОРТУ: ранньозрілість, високий врожай, комерційна цінність, транспортабельність, стійкість до парші.