Категорія: | Дерево-Сад Груші |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Груша "Вільямс Літній"- (ранньо-літній) серпень. Груша "Микола Крюгер" - (раньо-осінній) II декада вересня |
Колір плодів: | Груша "Вільямс Літній"-лимонно-жовта, з дрібними сірими крапками та легк. Груша "Микола Крюгер" -в період збору зеленувато-, під час дозрівання — солом’яно-жовта, на сонячному боці у більшості плодів з оранжево-червоною розмитою або смужкованою рум’янцем |
Колір мʼякуші: | Груша "Вільямс Літній"- жовто-білий. Груша "Микола Крюгер" - кремовий |
Колір листя: | Темно-зелений |
Вага плодів: | Груша "Вільямс Літній"- 170-180 г. Груша "Микола Крюгер" - 230-330 г |
Смак: | Груша "Вільямс Літній"- кисло-солодкий. Груша "Микола Крюгер" - солодкий |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 28 °C |
Груша "Вільямс Літній"- так само відома як Дюшес. Була виведена англійськими селекціонерами.
Сорт має світове значення, і вважається одним з кращих. Стиглість настає рано, масовий збір роблять в серпні. Груші не великі, але стандартних розмірів з масою 170-180 грам. Забарвлення яскраво-жовте, форма характерна довгасто-грушовидна. Шкірка тонка, запашна, лимонно-жовта, з дрібними сірими крапками та легким рум'янцем. У момент стиглості м'якуш жовто-білий, ніжний, з достатнім змістом кисло-солодкого, десертного соку. Оцінка дегустаторів 4,7 балу. Відмінно транспортуються і мають високу товарність. Рослина стійка до морозів і посух. Підходить для любительського і масового вирощування в усіх регіонах України.
Груша "Микола Крюгер". Високоврожайний сорт груші осіннього дозрівання. Сорт був виведений у 1921 році в Румунії селекціонером-аматором Ніколаєм Крієром з насіння місцевих сортів груш, назви яких не збереглися до наших часів. Досить швидко сорт поширився поза межами Румунії і став популярним для вирощування в Молдові та Україні.
ПЛОДИ: Великі, масою 230—330 г, на молодих деревах і на айвовому підщепі до 400—500 г і більше, утворюють укорочену широко-грушоподібну форму, бергамото-подібної форми, з бугорастою, трохи асиметричною, з широкими борознами, з добре вираженою складчастістю біля чашечки. Незважаючи на величезний розмір, плоди часто формуються по 2—4 штуки разом і міцно тримаються на дереві. Шкірка тонка або середньої товщини, міцна, гладка, блискуча, трохи масляниста, в період збору зеленувато-, під час дозрівання — солом’яно-жовта, на сонячному боці у більшості плодів з оранжево-червоною розмитою або смужкованою рум’янцем. По всьому плоду розкидано багато малих майже непомітних підшкірних точок. Дозрілі плоди дуже ошатні (4,8— 4,9 бали).
ЧАС ПЛОДОНОШЕННЯ: II декада вересня. Споживча зрілість настає через 2-3 тижні після відкладання.
ПЕРЕВАГИ СОРТУ: Швидкоплідність, високий врожай, морозостійкість, товарні плоди.