Категорія: | Дерево-Сад Кизил |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Кизил "Кораловий Марка" - (середній) середина серпня. Кизил "Гренадер" - (ранньо-середній) початок серпня |
Колір плодів: | Кизил "Кораловий Марка" - рожево-оранжеве, при повному дозріванні прозоре. Кизил "Гренадер" - червоно-чорний |
Колір мʼякуші: | Кизил "Кораловий Марка" - рожевий або рожево-жовтий. Кизил "Гренадер" - червоний |
Колір листя: | Темно-зелений |
Вага плодів: | Кизил "Кораловий Марка" - 5-7 г. Кизил "Гренадер" - 5-7 г |
Смак: | Кизил "Кораловий Марка" - солодкий з незвичайним, нехарактерним для кизилу смаком, що нагадує черешню, але кисліше. Кизил "Гренадер" - плоди кисло-солодкі, при повному дозріванні солодко-кислі |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 28 °C |
Кизил "Кораловий Марка" - це сорт вітчизняної селекції, який був отриманий запиленням жовтоплідного кизилу сумішшю пилку червоноплідних сортів Володимирського, Олени та Видубицького. Сорт зимостійкий, за час спостережень не підмерзав дерево з красивою пірамідальною кроною до 2,5 м висоти. Плодоношення щорічне, урожай із 15-річного дерева становить 30-35 кг. Плоди кизилу "Кораловий Марка" дозрівають з 15 по 20 серпня, плоди одномірні, середня маса 5-6 грам, максимальна - 7 грам, довжина 22-26 мм, ширина 19-20 мм. Форма плода широкоовальна, дугоподібна, іноді майже кругла, схожі на плоди аличу. Чашечка злегка ребриста, довжина плодоніжки до 1см. Забарвлення оригінальне рожево-оранжеве, при повному дозріванні прозоре. Смак солодкий з незвичайним, нехарактерним для кизилу смаком, що нагадує черешню, але кисліше. М'якуш рожевий або рожево-жовтий, непогано відокремлюється від кісточки. Плоди зовні дуже привабливі. Переспілі плоди обсипаються, знімати потрібно за кілька днів до повного дозрівання, вони добре дозрівають при зберіганні. Використовується у свіжому вигляді та для переробки у продукти високої якості.
Кизил "Гренадер" - плоди великі, з середньою масою 5,0-5,3 г, максимальною, - 6,0 г -7, 0 г, овально-циліндричні, іноді із слабо вираженою шийкою, червоно-чорні вже на початку дозрівання, плід дещо сплюснутий. М'якуш червоний, біля кісточки світліше, дуже соковитий, ніжний, добре відділяється від кісточки. Кісточка невелика - 8,0-9,0 % від маси плоду. Цікава особливість, характерна тільки для цього сорту, - кісточка в плоді сильно зміщена донизу. Сорт ранньо-середнього терміну дозрівання, початок стиглості припадає на 5-15 серпня. Плодоношення щорічне, стабільне. Плоди кисло-солодкі, при повному дозріванні солодко-кислі, красиві, ароматні, смачні у свіжому вигляді, хороші для переробки на желе, джеми, соки, цукати, мармелад.