Категорія: | Дерево-Сад Кизил |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Кизил "Олена" - (середній) середина серпня. Кизил "Володимирський" - (середньо-пізній) середина серпня |
Колір плодів: | Кизил "Олена" - від яскраво-червоних до темно-червоних відтінків. Кизил "Володимирський" - червоний, чорно-червоний, в кінці дозрівання - чорний |
Колір мʼякуші: | Кизил "Олена" - червоний. Кизил "Володимирський" - темно-червоний |
Колір листя: | Темно-зелений |
Вага плодів: | Кизил "Олена" - 5-6 г. Кизил "Володимирський" - 8,5-9,5 г |
Смак: | Кизил "Олена" - смак плодів солодко-кислий, стиглих - солодкий. Кизил "Володимирський" - кисло-солодкий |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 35 °C |
Кизил "Олена" - плоди одновимірні, округло-овальні, блискучі. Колір плоду від яскраво-червоних до темно-червоних відтінків. Середня маса плоду 5,0 г, максимальна, - до 6,0 г, довжина 25,2 мм, ширина 19,5 мм. Шкірка тонка, м'якуш червоний, ніжний, дуже соковитий, середній щільності. Кісточка невелика - 9,0 % від маси плоду.
Сорт середній - дозрівання 10-12 серпня. Перезрілі плоди обсипаються, знімати їх потрібно за декілька днів до повного дозрівання. Смак плодів солодко-кислий, стиглих - солодкий.
Плоди дуже соковиті, придатні для споживання у свіжому вигляді, для переробки на сік, желе, пастилу.
Кизил "Володимирський" - це сорт середньопізнього терміну дозрівання. Плоди кизилу Володимирський великі, дуже привабливі, одномірні, вагою 8,5-9,5 г, блискучі, червоні, чорно-червоні, в кінці дозрівання - чорні, овально-циліндричні,трохи приплюснуті з двох сторін. М'якоть соковита, щільна, смак кисло-солодкий. Дозріває з 15-20 серпня до 1 вересня. Міцність прикріплення плодів дуже хороша. Плоди дозрівають рівномірно, дуже добре прикріплені і після дозрівання довго залишаються на дереві. Урожай з 15-річного дерева 30-35 кг, з 30-річного - 80 кг. Придатні для споживання в свіжому вигляді, заморозки, а також для різних видів технічної переробки (соки, вино, желе, повидло). Ягоди мають високу транспортабельність. Сорт Володимирський зимостійкий, досить посухостійкий, плодоносить щорічно, рясно і рівномірно.