Категорія: | Дерево-Сад Яблуні |
Форма рослини: | Дерево |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Яблуня "Флоріна"- (осінній) початок жовтня. Яблуня "Амброзія"- (зимовий) кінець жовтня– початок листопада. Яблуня "Семеренко"- (зимовий) кінець вересня-початок жовтня. |
Колір плодів: | Яблуня "Флоріна"-червоний. Яблуня "Амброзія"- жовтий з рожевим рум'янцем. Яблуня "Семеренко"- зелений. |
Колір мʼякуші: | Яблуня "Флоріна"-жовтий. Яблуня "Амброзія"- білий. Яблуня "Семеренко"- біло-кремовий. |
Колір листя: | Яскраво-зелений |
Вага плодів: | Яблуня "Флоріна"- 110 - 150 г. Яблуня "Амброзія"- 220-280 г. Яблуня "Семеренко"- 190-220 г |
Смак: | Яблуня "Флоріна"- прісно-солодкий, кислинка виражена дуже слабо. Яблуня "Амброзія"- солодкий. Яблуня "Семеренко"- солодкий з кислинкою. |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | -28 °C |
Яблуня "Флоріна". Дерева яблуні Флоріна середньорослі, зростають до 3-х метрів. Крона має широкоокруглу форму і досить сильно загущена, міцні скелетні гілки, що відходять від ствола під кутом 45 - 80 градусів, кінцями спрямовані вгору. Основне забарвлення яблук світло-жовтого кольору, покривне забарвлення виражене практично на всій поверхні у вигляді густого або розмито-смугастого, яскраво-червоного рум'янцю з сизуватим нальотом. На шкірці яблука помітні у великій кількості підшкірні цятки, середні за розміром, білуватого відтінку. Сама шкірка досить щільна та еластична, середньої товщини, суха. М'якуш плодів ніжний і дуже соковитий, з дивовижним ароматом, хрустка, світло-жовтуватого кольору, середньої щільності. Вага плодів 110 - 150 г. Загалом смак яблук досить цікавий і приємний: прісновато-солодкий, кислинка виражена дуже слабо. До кінця зберігання плоди набувають насиченого смаку і аромату стиглої дині. Період знімної зрілості плодів початок жовтня, період споживчої зрілості починається із січня. Яблука добре переносять транспортування, без пошкоджень, зберігаючи апетитний зовнішній вигляд. Показники зимостійкості та посухостійкості сорту середні, цілком достатні для помірного клімату.
Яблуня "Амброзія". Ambrosia – солодкий зимовий сорт канадської селекції. Плоди зовні дуже привабливі – глянсові, з темно-рожевим рум'янцем на кремово-жовтому фоні. Це яблуко з низьким вмістом кислоти, що сприяє хорошому травленню дітей та людей похилого віку. Відмінно підходить для салатів, випічки та основних страв. Період споживання плодів – кінець жовтня– початок листопада. Зберігаються від 4-х до 6 місяців. Дерево – середніх розмірів. Помірно-сильне зростання уповільнюється з початком плодоношення, формуючи підняту крону з потужних пагонів. Любить сонце. Цвіте дерево одночасно з багатьма іншими сортами яблунь, тому служить запилювачем для них. Найкращі запилювачі – Гала та Ред Делішес, Грані Сміт, Спартан, Голден Делішес. Плоди – плоди подовжено-конічні, великі, масою 220-280 г, зовні дуже привабливі – глянсові, з темно-рожевим рум'янцем на кремово-жовтому фоні. Шкірка тонка. М'якуш - біла, при розрізі не змінює свого кольору, дуже соковита, хрумка, солодка, ароматна. Це яблуко з низьким вмістом кислоти, що сприяє хорошому травленню дітей та людей похилого віку. Врожайність сорту висока, рясна. Рослина морозостійка, має середній імунітет до хвороб та шкідників.
Яблуня "Семеренко". Плоди 190-220 г, округло - плескатої форми, зеленого кольору, в період повного дозрівання їх бочок забарвлюється в малиновий відтінок. Їхня поверхня всипана невеликими підшкірними точками. Усередині яблуко біло-кремового кольору, воно соковите, солодке, має кислинку та аромат. Плоди середніх та великих розмірів їх збирають з кінця вересня – початок жовтня. Вони добре зберігаються близько 8 місяців у прохолодному місці. Сорт дуже врожайний. Має високі смакові та товарні якості.