Категорія: | Фундук |
Форма рослини: | Дерево/Кущ |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | До 5 м |
Місяць дозрівання: | Початок вересня |
Термін дозрівання: | Дуже ранній |
Колір плодів: | Коричневий з виразною смугою |
Врожайність: | 4 кг |
Вага плодів: | 1,2-2,5 г |
Смак: | Горіховий, солодкуватий |
Перші плоди: | 3-4 рік |
Морозостійкість: | - 25 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Тонда ді Джиффоні – характеризується високим виходом якісного фундука, промисловий сорт виведений в Італії, селекція отримана у провінції Салерно (неподалік Неаполя). З основних переваг можна виділити стійкість до бактеріального опіку та середню сприйнятливість до ниркового кліща.
Фундук Тонда ді Джіффоні формує середньорослий кущ. до 4.5 метрів заввишки із широкою кроною до 3 метрів у діаметрі. Лист середній, темно-зеленого забарвлення, ребристий. Цвітіння з лютого до другої декади березня. Плодоношення на відведеннях починається з другого - третього року. Сорт раннього терміну, збирання горіхів з першої декади вересня.
Горіхи середні та круглі, з коричневою смугою та мають дуже виражені борозни на боках, середня маса 2.5 грама, вихід ядра 44 – 47%, маса 1.5 грам. Ядра круглі, незграбні і можуть мати світле волокно. Бланшуються дуже добре.
Стійкість до основних захворювань середня. У нього відносно низькі вимоги до холоду для жіночих та вегетативних бруньок, підходить для районів з м'якою зимою. Врожайність стала, висока: 3-3.5 т/га. Горіхи дозрівають на початку вересня.
Найкращі запилювачі для цього сорту: Tonda Gentile Romana, Camponica, San Giovanni, Mortarella.