Категорія: | Горіх пекан |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Бажано запилювач |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 4-5 м |
Висота дорослої рослини: | 5-10 м |
Місяць дозрівання: | Вересень |
Термін дозрівання: | Ранній |
Колір плодів: | Коричневий |
Колір мʼякуші: | Білий |
Щільність плодів: | Щільний |
Вага плодів: | 10-15 г |
Смак: | Солодкий, маслянистий |
Перші плоди: | 4-5 рік |
Морозостійкість: | -30 °C |
Укриття на зиму: | Перші 1-2 роки |
Сорт, який має великі плоди з тонкою оболонкою. Ядро перевищує 60% від ваги всього горіха та легко відділяється від шкаралупи. Дерево витривале до заморозків, має рясні врожаї. Дозрівають плоди у вересні – жовтні. У перші роки посадки дерево росте повільно. При правильній обрізці виростає до 5 м, без обрізки до 10 м .
Пекан – це рослина сімейства горіхових, яка схожа на горіх не лише зовні, але й на смак. Щоправда, смак у нього набагато ніжніший та маслянистий. У пекані міститься 70% жирів, вітаміни А, В2, В4, В9, С, К, макро- і мікроелементи кальцій, фосфор, магній, калій та цинк. Через великий відсоток жирів пекан дуже калорійний та поживний. Через ці особливості горіх пекан вважається одним із найдорожчих горіхів у світі та посідає друге місце після макадамії.
Розмножують пекан так же, як і волоського горіха. Дерево можна виростити з сіянця або отримати через щеплення. Щеплювати пекан можна на пекані, чорному горіхі або волоському. Сіянці відрізняються кращою адаптацією і приживлюваністю, ніж саджанці. Останні нерідко гинуть через ушкодження кореневої системи при пересадці. Але щеплені саджанці раніше вступають в плодоносіння – у віці 4-5 років, тоді та як дерева, вирощені з сіянців, починають плодоносити ближче до десятого року життя. В перші роки середня врожайність одного дерева пекана коливається від 1 до 5 кг. У віці від 10 до 20 років – від 8 до 15 кг, а у віці від 20 до 30 років – від 11 до 22 кг.
Горіх пекана довгастої або овально-довгастої форми, до 4 см завдовжки і 2 см: завширшки, середня маса його 10 -15 г. Шкаралупа тонка, до 1 мм завтовшки, ядро становить понад 50.% маси. Рослина стійка до заморозків, хвороб та шкідників. Самі плоди майже нічим не хворіють, адже мають міцну суцільну шкарлупу, в яку не можуть проникнути шкідники. Так само, як і у волоського горіха, у пекана є класифікація за силою росту дерев: слабо рослі, середньорослі і сильнорослі.