Каштан їстівний

Опис саджанця
Висота саджанця:
  • 2 роки: 30-40 см
Розмножено: Сіянець
Будь ласка, виберіть продукт
Артикул
Вік рослини
Хар-ка
Ціна
Кількість:
-
+
Опис сорту
Категорія: Каштан їстівний
Форма рослини: Дерево
Запилення: Бажано запилювач
Грунт: Нейтральний
Місце посадки: Сонце/Напівтінь
Інтервал посадки: 4-5 м
Висота дорослої рослини: до 30 м
Наявність колючок: Присутні
Місяць дозрівання: Жовтень-листопад
Термін дозрівання: Осінній
Колір плодів: Коричневий
Колір мʼякуші: Молочний
Щільність плодів: Щільний
Вага плодів: 10-20 г
Смак: Солодкий, горіховий, насичений
Перші плоди: 4-5 рік
Морозостійкість: -35 С °C
Укриття на зиму: Перші 1-2 роки
Опис

Каштан їстівний - листяне дерево сімейства Букові, і є близьким родичем бука та дуба. Висота рослина може досягати в середньому до 30 м. Листя ланцетне, подовженої форми, близько 20 - 40 см в довжину. Каштан дуже красиво цвіте, пірамідальними, колосовидними суцвіттями (10 - 30 см в довжину), які прикрашають Ваш сад з кінця травня по середини липня. У самій основі суцвіття розміщені жіночі квітки, вище - чоловічі. Запилюється бджолами і іншими комахами, але можливо і запилення вітром. Чоловічі і жіночі квітки на одному дереві розкриваються не одночасно, що забезпечує перехресне запилення. Плоди каштана знаходяться в затишній шкаралупі, (у кожній від 1 до 3 горіхів), захищені колючками. Плоди дозрівають і випадають з плюски, що розкрилася, в жовтні-листопаді, вони є односім'яними горіхами, по 1 або по 3 в загальній плюсці, приблизно 2-3 см в діаметрі і вагою від 10 до 20 г. В цей же час обпадає листя.

Плодоносіння розпочинається з 3 - 5 року життя. Урожай збільшується повільно і тільки до 50 років може дійти до 70 кг і більше з дерева. Дерево любить вологі родючі ґрунти, але плодоносить і на піщаному ґрунті гірських схилів, хоча там він розвивається повільніше. Тривалість життя - 100 - 200 років. Завдяки високому вмісту танінів стволи каштана відрізняються довговічністю і високо цінуються як будівельний матеріал. Красива міцна деревина знаходить різноманітне застосування в столярній справі, з неї роблять бочки для найдорожчих вин.

Користь каштана поміщена в його багатий склад. Горіхи мають протизапальну, жарознижувальну, болезаспокійливу і протикашльову дію. Каштани застосовують в народній медицині для лікування захворювань дихальної, нервової та травної системи. Горіхи ефективно справляються з подагрою, артритом, радикулітом. Для лікування вживають цілісні плоди, а також роблять компреси з горіховою масою. Також горіхи використовують для лікування простудних захворювань. Вони швидко позбавляють від тяжкого кашлю, очищають бронхи. Не менш ефективні каштани для системи травлення. Вони покращують апетит і допомагають при діареї. Горіхи мають діуретичну дію і нормалізують роботу бруньок. Каштани знижують артеріальний тиск, зміцнюють стінки судин, позбавляють від варикозу. Горіхи мають кровоспинну і ранозагоювальну дію. Їх використовують для відновлення шкіри після порізів або опіків.

Застосування в кулінарії плодів каштана їстівного :

Каштан їстівний - це не лише горіхоплідна, але і цінна медоносна культура. Мед темнуватого кольору, дуже густий, майже не кристалізується, має специфічний запах, трохи гірчить. Він має великий попит в кондитерській промисловості. Каштани використовують в кулінарії для приготування супів, гарнірів і різних десертів : тортів, тістечок, морозива, цукерок і інших кондитерських виробів. Сухі горіхи розмелюють і додають в пшеничне борошно. Використовують їх і як замінник кави. Плодами каштана в лісах живляться дикі тварини, ними відгодовують свиней і птаха.

Як готувати каштани:

Сирі каштани можна приготувати двома способами: відварити або посмажити. Головне правило - перед приготуванням горіхи треба звільнити від шкаралупи і внутрішньої плівки. Якщо цього не зробити, то плоди стануть гіркими. Щоб очистити горіхи, на них роблять надрізи, після чого каштани варять в киплячій воді 5 хвилин, знімають з вогню, накривають кришкою і залишають ще на 15 хвилин. Потім чистять горіхи, поки вони теплі. Щоб довести очищені горіхи до готовності, їх варять на середньому вогні впродовж 15 хвилин або смажать на сковороді під кришкою з двох сторін. У духовці час приготування горіхів займає 20-25 хвилин.