Категорія: | Мушмула |
Форма рослини: | Дерево/Кущ |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 2-5 м |
Місяць дозрівання: | Жовтень-листопад |
Колір плодів: | Брудно-зелений |
Колір мʼякуші: | Коричневий |
Розмір плодів: | 5 см |
Смак: | Солодкий, яблучно - айвовий |
Перші плоди: | 3-4 рік |
Морозостійкість: | - 25 °C |
Особливості: | Обумовлена багатим складом мікроелементів і вітамінів. |
Мушмула германська - у багатьох країнах Південної і Західної Європи з незапам'ятних часів вирощують незвичайне деревце (іноді кущ) висотою 3-6 м, зі стовбуром діаметром до 15 - 20 см. Це ще один представник сімейства розоцвітих - мушмула германська.
До пізньої осені в кроні помітні плоди округло - сплюсненої форми, дуже нагадують плоди шипшини або глоду, але набагато більші (до 5 см в діаметрі). Брудно-зеленого кольору влітку, у міру дозрівання вони буріють, набуваючи шоколадного відтінку. М'якоть коричневого кольору, м'яка як желейне повидло, з солодким яблучно - айвового смаком.
Заготовляють плоди ще твердими. Вживають після лежання або проморожування.
Плоди дозрівають в жовтні - листопаді і зберігаються на гілках практично всю зиму. Збирають плоди після перших морозів, можна навіть навесні. В плодоношення вступає на 3 рік після посадки. Плоди несозревшіе з терпкістю, а дозрілі солодкі.
Мушмула - світлолюбна рослина, дуже посухостійка, зимостійка рослина. Морозостійкість до - 25 градусів. У молодому віці (до 7 років) воно характеризується активним ростом, який потім знижується, але стрибкоподібно відновлюється після 13 років.
У народі настойку з листя використовують для лікування простудних захворювань горла. Люблять ласувати плодами мушмули тварини і птахи.
У місцях розведення мушмули з плодів готують різноманітні напої, повидло, їдять їх свіжими і маринованими.
Рослина не переносить застояних грунтових вод. Грунт необхідна слабокисла або нейтральна. Перші роки рекомендовано вкривати.
Користь фрукта мушмули германської обумовлена багатим складом мікроелементів і вітамінів. З огляду на це, рекомендується включити ці плоди в раціон харчування людям, які страждають від гіпертонії, діабету і астми. Корисний фрукт при лікуванні захворювань серця і судин. Крім цього, плоди сприяють виведенню каменів з нирок і покращують стан при кольках. При регулярному споживанні фрукта мушмули германської поліпшується травлення, і очищаються судини і печінку.
Використовують фрукт мушмула і в народній медицині, наприклад, нестиглі плоди мають закріплює дію, а стиглі навпаки проносне. Відвар, приготовлений з незрілих плодів і насіння, рекомендується використовувати при запаленнях шлунково-кишкового тракту, кривавих проносах і сечокам'яної хвороби. М'якоть стиглих плодів використовують для виготовлення настоянки на спирту, яка корисна в період лікування бронхіальної астми та інших проблем з органами дихання. Така рідина має здатність пом'якшити кашель, виводити мокроту і поліпшити загальний стан організму.