Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Серпень-вересень |
Термін дозрівання: | Осінній |
Колір плодів: | Зелено-жовтий |
Колір мʼякуші: | Білий |
Щільність плодів: | Щільне |
Вага плодів: | 130-180 г |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | - 25 С °C |
Знімна зрілість настає наприкінці серпня – на початку вересня, споживча – в середині вересня. У звичайному сховищі плоди зберігаються 1-1,5, у холодильнику – 2-3 місяці.
Яблуня Антонівка (Аntonovka) – класичний осінній сорт вітчизняної селекції. Висота дорослого дерева 3-4м. Крона кругла, злегка витягнута вгору. Основні гілки молодого дерева більш підняті до стовбура, а з часом опускаються в сторони. Цвіте білим кольором. Кращі запилювачі: Кальвіль Сніговий, Пепінка Золотиста. Плоди яблуні Антонівки великого розміру 130-180 г, мають округлу форму. Іноді явно виражені ребра в нижній частині фрукта. Під час дозрівання колір зелено-жовтий, при тривалому зберіганні плоди жовтіють повністю. М'якоть світла і солодка, має яскраво виражений кислуватий присмак, який відрізняє яблуню Антонівку від інших сортів і підвищує оцінку дегустаторів. Сорт вважається осіннім. При правильному зберіганні вони можуть лежати до трьох місяців. Плоди не обсипаються, є товарними і добре транспортуються. Плодоношення яблуні починається на 3-4 рік після посадки. Антонівка виділяється серед інших сортів невибагливістю до грунту, високою врожайністю. Яблуня прекрасно переносить зимові морози і не боїться парші. Перші кілька років Антонівка приносить регулярний урожай, а більш дорослі дерева відрізняються його періодичністю. Плоди такої яблуні є незамінним дієтичним продуктом. Вони знижують апетит, а розвантажувальні дні на Антонівці допоможуть значно знизити вагу. Призначення сорту універсальне: вживання в свіжому вигляді, виробництво соків, винопродуктів, пюре, варення, мармеладу, сухофруктів, мочіння.