Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Кінець вересня |
Термін дозрівання: | Пізньо-осінній |
Колір плодів: | Світло-зелене, вкрите насиченим малиновим рум'янцем, |
Колір мʼякуші: | Ніжно-кремовий |
Щільність плодів: | Щільне |
Вага плодів: | 140-190 г |
Смак: | Соковита, кисло-солодка. |
Перші плоди: | 3-4 рік |
Морозостійкість: | -25 С °C |
Знімна зрілість настає на початку жовтня, споживча – у лютому. У звичайному сховищі плоди зберігаються до березня, у холодильнику – до червня.
Айдаред – сорт яблуні отримано внаслідок схрещування сортів Джонатан та Вагнер. Дерево середньоросле з округлою широкоовальною кроною. Гілки міцні, відходять від ствола під кутом 40-70 °. Плодоносить на однорічних приростах. Цвіте яблуня в ранні терміни, тривале цвітіння. У плодоношення вступає з третього-четвертого року після посадки. На 6-7 рік життя дерево дає по 25-30 кг яблук, на 10-13 рік – 50-90 кг. Плоди одномірні, середнього розміру, середньою масою 145-190 г. Форма плодів плоскоокругла.
Забарвлення плодів зеленувато-жовте, з яскраво-червоними розмитими рум'янцями або розмитими червоними смугами. Шкірка з легким восковим нальотом, блискуча, тонка, трохи масляниста. М'якуш соковитий, світло-кремовий або кремовий, дрібнозернистий, щільний. Смак кисло-солодкий. Дегустаційна оцінка 4-4,2 бали. Знімна стиглість плодів настає на початку жовтня. Споживча стиглість – у лютому. У звичайному підвалі плоди зберігаються до березня, у спеціальних холодильних установках – до червня. Плоди придатні для транспортування на далекі відстані. Призначення плодів – використання у свіжому вигляді.
Яблука мають високі харчові смакові, дієтичні та естетичні якості. Вони містять цукру (фруктозу, сахарозу, глюкозу), органічні кислоти (яблучну, лимонну), мінеральні солі, ароматичні речовини. Особливо багато в яблуках вуглеводів, які легко та швидко засвоюються організмом людини. У яблуках містяться вітаміни А, В1, В2, З, РР.
Яблука можна використовувати також у переробленому вигляді. З них готують компоти, варення, мармелади, джем, пастилу, сидр, столові вина, сухофрукти.
Сорт яблуні Айдарет має високу морозостійкість. Сприйнятливість до парші – середня, до борошнистої роси – вища за середню.