Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 4-5 м |
Місяць дозрівання: | Початок липня |
Термін дозрівання: | Ранньо-літній |
Колір плодів: | Світло-жовтуватий |
Колір мʼякуші: | Білий |
Щільність плодів: | М'яке |
Вага плодів: | 100-150 г |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | -25 С °C |
Знімна зрілість з другої декади липня.Споживча зрілість серпень. Тривалість зберігання плодів — 2-3 тижні.
Яблуня Білий Налив (Beliy Naliv)- широко розповсюджений сорт народної селекції, з плодами ранньо-літнього терміну дозрівання. Дерево середнього розміру (4- 5 м), має красиву пірамідальну або округлу крону. Сорт середньостійкий до хвороб, скороплідний, урожайний. Плодоносить щорічно і досить рясно. У плодоношення вступає на 3-4 рік. Пишне раннє цвітіння не боїться заморозків. Плоди середні (100—150 г), світло-жовтуватого кольору, кисло-солодкого смаку, з приємним ароматом, починають достигати на початку липня. М'якуш білий, ніжний, соковитий, але якщо перестигає, то стає борошнистим. Тривалість зберігання плодів невелика — 2-3 тижні, що властиво для літніх сортів. Можна вживати одразу після збирання. Плоди мають дуже тонку шкірку, без покривного забарвлення, плями від ударів і тиску стають одразу помітними. Тому транспортабельність досить низька. Сорт середньостійкий до хвороб, невибагливий до ґрунтів, морозостійкий. Місце для посадки краще вибирати сонячне. Вживання яблук дуже корисне завдяки високому вмісту вітаміну С. Цей фрукт зміцнює імунітет і допомагає організму протистояти дії різних вірусів та інфекцій. Завдяки вмісту нерозчинних волокон та пектину яблука Білий Налив мають здатність виводити «поганий» холестерин і токсини, які утворюються в печінці. Крім цього, нерозчинні волокна зменшують ризик виникнення раку товстої кишки. До складу шкірки яблука входить антиоксидант кверцетин, який допомогає в протистоянні дії вільних радикалів. Зрілі плоди використовують для приготування компотів, повидла , джемів.