Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3 м |
Місяць дозрівання: | Початок жовтня |
Термін дозрівання: | Зимовий |
Колір плодів: | Червоний |
Колір мʼякуші: | Жовтий |
Щільність плодів: | Середня щільність |
Вага плодів: | 110-150 г |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 1-2 рік |
Морозостійкість: | -25 С °C |
Знімна зрілість яблук настає у жовтні, а споживча – у січні. Плоди сорту Флорину можуть зберігатися тривалий час, не втрачаючи властивостей.
Флоріна (Florina) відноситься до зимових сортів яблуні. Сорт був виведений французькими селекціонерами шляхом багаторазових насичують схрещувань з використанням сортів Джонатан (Jonathan), Ром Бьюті (Rome Beauty), Старкінг (Starking), Голден Делішес (Golden Delicious) і сеянца Malus floribunda 821. Придатним для вирощування цієї яблуні кліматом є теплий і помірний. Широке поширення даний сорт придбав повсюдно на території України, де з середини 70-х почав проходити первинне і виробниче випробування в насадженнях всіх наукових центрів країни, а з кінця 80-х років культивується в садах промислового призначення, розташованих у степовій і лісостеповій зонах.
Дерева яблуні Флоріна середньорослі, виростають до 3-х метрів, але навіть на карликовій підщепі і мізерних грунтах не виростають нижче 1,8 метрів. Крона має широкоокруглой форму і досить сильно загущена, міцні скелетні гілки, що відходять від стовбура під кутом в 45 - 80 градусів, кінцями спрямовані вгору.
Кращими запилювачами для яблуні Флоріна стануть сорти: Голден Делішес і деякі його гібриди (Прима, Пріам), Ред, Рубінові Дуки, Мелроуз, Глостер, Ліберті, Гран Сміт, Айдаред. Відзначено несумісність з сортом Прісцилла.
Плодоношення починається з 2 - 3 роки на слаборослій підщепі, з 4 - 5 року - на середньорослій. З п'ятирічної яблуні можна зібрати до 5 - 10 кг, з 10-річного дерева - до 60 - 70 кг врожаю. Яблука виростають середньої і великої величини, за формою частіше срезаноціліндріческіе, але можуть бути округлоконіческімі, з широкими, згладженими ребрами. Середня вага плоду коливається в межах 110 - 150 грамів.
Основне забарвлення яблук світло-жовтого кольору, покривна забарвлення виражена практично на всій поверхні у вигляді густого або розмито-смугастого, яскраво-червоного рум'янцю з сизуватим нальотом. На шкірці яблука помітні у великій кількості підшкірні цяточки, середні за розміром, білуватого відтінку.
Сама шкірка досить щільна і еластична, середньої товщини, суха. М'якоть плодів ніжна і дуже соковита, з дивним ароматом, хрустка, світло-жовтого кольору, середньої щільності. В цілому, смак яблук досить цікавий і приємний: пріснувато-солодкий, кислинка виражена дуже слабо. До кінця зберігання плоди набувають насичений смак і аромат стиглої дині. За дегустаційної 5-бальною шкалою смакова оцінка становить 4,1 - 4,4 бала.
Період знімною зрілості плодів припадає на кінець вересня - початок жовтня, період споживчої зрілості починається з січня. Яблука Флоріна призначені для споживання свіжими. У прохолодному приміщенні плоди чудово зберігаються до початку весни, в холодильнику можуть зберігати свіжість аж до червня. Яблука добре переносять транспортування, без пошкоджень, зберігаючи апетитний зовнішній вигляд. Показники зимостійкості і засухостійкості.