Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце |
Інтервал посадки: | 4-6 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Кінець жовтня |
Термін дозрівання: | Зимовий |
Колір плодів: | Жовто-зелений з червоним рум'янцем |
Колір мʼякуші: | Білий |
Щільність плодів: | Щільне |
Вага плодів: | 150-300 г |
Смак: | Солодкий з легкою кислинкою |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | -30 С °C |
Знімна зрілість плодів настає в першій половині жовтня, споживча - з листопада по лютий - березень. 5 місяців, у льоху чи холодильнику – до 8-ми місяців.
Яблуня Мутсу (Mutsu) - зимовий сорт яблуні, виведений японськими селекціонерами в далекому 1930 році шляхом схрещування двох відомих сортів Голден Делішес і Індо, і був названий на честь однойменної провінції.
Висока врожайність - одна з переваг яблуні Мутсу.
Висота дорослого дерева на середньорослій підщепі досягає 3 - 3,5 м. Крона розріджена, округлої пірамідальної форми. Скелетні гілки досить міцні, вони відходять від штамба під гострим кутом вгору.
Яблуня Мутсу починає плодоносити на 3-4 рік.
Сорт частково самобезплідний, кращі сорти запилювачі: Джонатан, Айдаред. Сорт має слабку періодичність в плодоношенні.
Після високого врожаю дерево може відпочивати 1 раз в 5 - 6 років.
Урожайність сорту Мутсу висока: з одного дорослого дерева можна зняти до 100 кг плодів.
Яблука округло-конічної форми, великі, масою 150 - 230 г. Шкірочка зеленого кольору при повному дозріванні стає насичено-жовтою, з одностороннім яскравим розмитим рум'янцем. М'якоть з жовтуватим відтінком, дуже щільна, з ароматним, медовим смаком. Знімна стиглість яблук починається з середини жовтня і закінчується на початку листопада. Плоди зберігаються до травня.
Сорт має середню стійкість до морозів (до -30 градусів), тому краще його садити в захищеному від північних вітрів сонячному місці. У яблуні середня стійкість до грибкових захворювань. При підвищеній вологості, гілки та листя дерева уражаються паршею та борошнистою росою. Яблука мають хороший товарний вигляд і високотранспортабельні, зберігають свої якості довгий час. Сорт придатний для промислового вирощування. Вживати їх у свіжому вигляді можна, як і при зніманні, так і навесні. Насичений смак яблук проявляється лише через 2 місяці після збору врожаю. Яблука сорту Мутсу містять малу кількість антоціанів, що дозволяє їх вживати у свіжому вигляді не тільки дорослим людям, а й дітям схильним до алергії. Пропонуємо купити саджанці яблуні сорту Мутсу на середньорослій підщепі.