Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Кінець липня - початок серпня |
Термін дозрівання: | Ранньо-літній |
Колір плодів: | Зелено-жовтий |
Колір мʼякуші: | Білий |
Вага плодів: | 110–160 г |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 25 С °C |
Термін зберігання яблук сорту "Паперівка" - 2 - 4 тижні.
Яблуня Паперівка — сорт яблуні народної селекції виведений у балтійському регіоні. Поширений на Поліссі та Лісостепу. Особливо багато таких яблунь на присадибних ділянках. Дерево має середній зріст. В молодому віці крони вузькі, пірамідальні. Пізніше, з початком плодоносіння, стає широкоовальною або округлою, негустою. Починає плодоносити на четвертий — п'ятий рік після посадки, якщо садити дворічні рослини. Урожайність висока, але з роками стає плодоносити різко періодично через перевантаженість врожаєм. Плоди середніх розмірів (110–160г) сплющено-округлоконічні, мають зеленувато-жовтий колір і багато підшкірних цяток. М'якуш білий, ніжний, соковитий, доброго кисло-солодкого смаку зі слабким ароматом. Достигають у першій декаді серпня. Шкірка плодів тонка і легко пошкоджується, через це транспортабельність невисока. Зберігаються 2—3 тижні. Сорт вживають у свіжому вигляді, а також виготовляють з нього соки і компоти. Попри те, що багато авторів ототожнюють ці яблука з сортом білий налив, ця думка є хибною. Паперівка стигне на 2 тижні пізніше. Її плоди більші, конічної форми (великі плоди тригранні), трохи більш кислуваті на смак, соковитіші, при достиганні рум'янець відсутній. Дерева менш зимостійкі як порівняти з білим наливом, але менше уражуються паршею.