Категорія: | Яблуня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 3-4 м |
Місяць дозрівання: | Початок жовтня |
Термін дозрівання: | Зимовий |
Колір плодів: | Світло-зелений з розмитим світло-малиновим рум'янцем |
Колір мʼякуші: | Білий |
Щільність плодів: | Середня щільність |
Вага плодів: | 145-190 г |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 1-2 рік |
Морозостійкість: | - 25 С °C |
Знімна зрілість плодів настає в першій половині жовтня, споживча - в грудні, в холодильнику добре зберігаються до червня.
Яблуня Сапфір (Sapfir) - пізньозимовий сорт, виведений в результаті схрещування гібридної форми 654 (Бойкен х Кальвіль сніговий) з сортом Ренет Симиренка на Мліївської дослідної станції садівництва імені Л. П. Симиренка селекціонерами М. Н. Ніконенко, В. Я. Чупрінюком і І. В. НЕПОРОЖНЯ. Дерево сорту Сапфір среднерослое, з плоско, середньозагущеною кроною. Цвіте в середні строки. Кращі запилювачі: Аскольда, Айдаред.
Плоди сорту Сапфір великі, масою 145-190 г, одномірні, округло-конічної форми, з широко-ребристою верхівкою. Шкірка гладенька, блискуча світло-зелена з розмитим світло-малиновим рум'янцем на сонячній стороні. М'якоть біла, із зеленуватим відтінком, щільна, ніжна, дрібнозернистий, доброго солодкувато-кислого смаку. Зимостійкість сорту висока. Паршею і борошнистою росою уражується слабо. Плоди використовуються у свіжому вигляді і на виготовлення високоякісних соків.