Категорія: | Зизифус |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 |
Висота дорослої рослини: | до 4 м |
Наявність колючок: | Має в невеликій кількості |
Місяць дозрівання: | Середина жовтня |
Термін дозрівання: | Середній |
Колір плодів: | Червно-коричневий |
Колір мʼякуші: | Зелений |
Щільність плодів: | Щільний |
Кісточка: | Відокремлюється слабо |
Вага плодів: | 10-40 г |
Смак: | Смак солодкий з невеликою кислинкою |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | -30 °C |
Укриття на зиму: | Перші 2-3 роки |
Щеплені саджанці зизифуса зберігають на 100% сортність, і плодоносять приблизно на другий рік після посадки.
Зізіфус "Я-цзао" - середньоросле, компактне, розкидисте дерево, висотою до 3,5 метрів. Приваблива форма крони, широка, розлога. Зацвітає в середині червня, цвіте тривало. Квітки дрібні, жовто-зелені. Плоди червоно-коричневого кольору, вага кожного від 10 до 40 грам, дозрівають нерівномірно. Мають овальну, довгасту форму, із загостреною верхівкою. М'якоть зелена, дуже соковита. Шкірка гладка, міцна, червонувато-коричнева. Смак солодкий з невеликою кислинкою. Дозріває в першій декаді жовтня, не одночасно. Для перехресного запилення висаджують кілька саджанців. Починає плодоносити на 2-3 рік.
Сорт середніх термінів дозрівання (II - III декада жовтня), урожайний 130 - 140 ц / га.
Переваги сорту зизифуса "Ян-цзао". У даного сорту висока врожайність, починаючи з шостого року можна збирати з дерева понад 60 кілограм плодів. Зберігати в свіжому вигляді в холодному місці можна більше двох місяців. Це морозостійкий сорт зизифуса, витримує зимові морози. Володіє високою регенераційною здатністю, легко відновлюється протягом сезону, нарощує крону і дає урожай. Не схильний до хвороб.
Цінність плодів зизифуса:
Плоди зізіфуса - це джерело вітамінів і корисних речовин. При щоденному вживанні плодів поліпшується робота шлунково-кишкового тракту, сечовидільної, нервової системи. Допомагають плоди зізіфуса при лікуванні захворювань шкіри, стоматиту, жовчного міхура, атеросклерозу. Очищають організм від шлаків, токсинів, холестерину. Надають на організм омолоджуючий ефект. Зміцнюють коріння волосся і стимулюють їх зростання. У сушеному вигляді корисні при болях у серці і високому тиску. З допомогою відвару лікують кашель, знімають головний біль і токсикоз. З плодів готують різні компоти, наливки, маринади, джем і сухофрукти.
Цікаві факти про ззифус
Дерево має не одну назву, а кілька – зізіфус, унабі, китайський фінік, цзао, ююба, бер, анаб, чилон. Кілька тисячоліть тому плоди зизифуса використовувалися для приготування хліба. Навіть зараз їх використовують не тільки в кулінарії, але і для приготування солоних страв. Найбільшими цілющими властивостями для організму мають зізіфуси, які ростуть в гірській місцевості. Серед китайців існує повір'я, якщо з'їдати кілька ягід п'ять разів на тиждень, то неодмінно проживеш більше ста років.
Морозостійкість висока до - 30 градусів. Молоді саджанці зізіфуса можуть підмерзати. Тому перші два роки, після посадки саджанців, їх потрібно вкривати агроволокном (спанбондом), щільністю 60 - 100.