Категорія: | Смородина Чорна |
Форма рослини: | Кущ |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1,5 м |
Висота дорослої рослини: | 1-2 м. |
Стебло: | Сильноросле, розлоге |
Місяць дозрівання: | Липень |
Термін дозрівання: | Середній |
Колір плодів: | Чорний |
Розмір плодів: | Дуже великі |
Вага плодів: | до 6,0 г. |
Смак: | Кисло-солодкий, приємний |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | -30 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Петрівський сорт українського селекціонера П. С. Шеренгового. Особливістю сорту є його великоплідність. Ягода чорна, округла, блискуча, зі шкіркою середньої щільності та сухим відривом. Ягоди дуже великі і досягають маси до 6,0 г. Смак кисло-солодкий, приємний. Кущ сильнорослий, розлогий. Зимостійкість висока. Сорт стійкий до борошнистої роси, септоріозу та антракнозу. Призначення універсальне: вживання у свіжому вигляді, використання різних видів заготовок.
Вибір ділянки та підготовка ґрунту
Щодо вибору ділянки для ягідника. Не рекомендується розміщувати кущі смородини на ділянках, що характеризуються високим заляганням ґрунтових вод і загрозою затоплення саду в період танення снігу. Також варто відмовитися від вирощування цієї культури поблизу водойм і в зниженнях рельєфу, де може скупчуватися морозне повітря.
Що стосується вибору ґрунту, найкращою є посадка чорної смородини на опідзолених вилужених чорноземах, багатих гумусом слабопідзолистих ґрунтах, супіщаниках та важких водопроникних суглинках. Карбонатні, піщані та заболочені ґрунти для закладки насаджень смородини не годяться.
Висаджувати кущі краще після відповідних попередників, кращі з яких - гірчиця, люпин, багаторічні бобові, ярі та озимі зернові. Не рекомендується розміщувати ягідник після пасльонових культур, оскільки вони мають загальних зі смородиною шкідників.