Категорія: | Смородина Чорна |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1,5 м |
Висота дорослої рослини: | 180-200 см |
Наявність колючок: | Відсутні |
Колір плодів: | Чорний |
Врожайність: | 8-10 кг |
Розмір плодів: | 6-8 мм |
Смак: | Солодкий з кислинкою |
Перші плоди: | 1 рік |
Морозостійкість: | 30 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Смородина золотиста - це кущі до того незвичайні, що часто його приймають за гібрид смородини з агрусом. Насправді, а що б ви подумали, побачивши листя агрусу на гілках без колючок заввишки близько 2 метрів і усипаних гронами чорних ягід діаметром 1 см, але не зовсім круглих, а трохи овальних? І вже зовсім би спантеличилися, спробувавши ягоди на смак: він зовсім не агрусовий, а швидше чорничний, чим смородиновий. Насправді це дійсно смородина, але не смородина чорна, що зустрічається майже на кожній ділянці, а абсолютно незвичайна - смородина золотиста. Морозостійкість дуже висока.
Опис смородини золотистої :
Батьківщина смородини золотистої (Ribes aureum) - західна частина Північної Америки. Назва своє він отримав по золотисто-жовтих квітках з приємним сильним ароматом (синонім - смородина запашна - Ribes Odoratum), зібраним по 5-7 штук в кисті. На відміну від чорної смородини, золотиста цвіте пізніше (у кінці травня - початку червня), а головне триваліше - до 15-20 днів. Це дозволяє квіткам відхилитися від заморозків і надійно запилитися джмелями. В результаті - щорічний гарантований урожай. А він не малий - до 6 літрів з куща. Що цікаво - після запилення квіток, у міру зростання зав'язі, вінчик відпадає, а товкачик залишається, і ягоди виходять з хвостиком" на кінці.
Ягоди не кислі, тому можуть входити в раціон хворих виразковою хворобою шлунку і 12-перстної кишки, яким не рекомендується вживання ягід чорної смородини, зважаючи на її високу кислотність. З них виходить чудове варення (співвідношення ягід і цукру 1: 1). Почастувавши ним гостей, ви порядком їх спантеличите, оскільки аромат у нього смородинового варення, а смак - чорничного. Смородину золотисту вирощують не лише як плодові кущі, але і як декоративний. Кущі її красиві з весни до осені. Високі (у зростання людини) дугоподібні гілки прикрашені навесні упродовж трьох тижнів золотистими квітками, аромат яких розливається по усьому саду, влітку - чорними блискучими ягодами, а осінню - багряним листям. У культурі вирощується з початку 19-го століття.
Завдяки винятковій непримхливості - зимостійкості, малій вимогливості до грунту, посухостійкості (згадайте про вологолюбну чорної смородини), тіньовитривалості, стійкості до хвороб - золотиста смородина може в Україні рости на усій территорит. До речі, в США вирощування чорної смородини заборонене через те, що вона є рознощиком спор борошнистої роси (сферотеки), які заражають посіви злаків, а смородина золотиста широко культивується, оскільки вона не схильна до цього захворювання.
Вирощування смородини золотистої
Виростити золотисту смородину зовсім не складно. Мабуть, єдине, про що потрібно потурбуватися - це забезпечити простору (50х50х50 см) посадочну яму з родючим грунтом, оскільки це дуже довговічні кущі і на одному місці може рости більше двох десятків років. Добре розводиться дерев'янистими живцями. Розмножується також посівом насіння ранньої весни або під зиму. При весняному посіві стратифікація насіння (витримка у вологому піску під снігом або в холодильнику) впродовж 2-4 місяців прискорює проростання.