Категорія: | Столові сорти Винограду |
Форма рослини: | Ліана |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1,5-2,5 м |
Висота дорослої рослини: | 2-5 м |
Стебло: | Дерев'янисте, витке |
Місяць дозрівання: | Серпень |
Термін дозрівання: | Ранній |
Колір плодів: | Темно-рожевий |
Врожайність: | 15-20 кг |
Вага плодів: | 20 г |
Смак: | Хрумкий, соковитий, приємний, гармонійний |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | -24 °C |
Укриття на зиму: | Бажано постійно |
Дубовський рожевий - найпопулярніший серед нових ранніх сортів винограду, відрізняється високими комерційними та смаковими якостями, і є дуже популярним українським сортом. Його створив селекціонер-аматор Гусєв Сергій Едуардович, шляхом схрещування сортів "Захоплення червоним" і "Ювілей Новочеркаська". Він добре підходить для вирощування у промислових умовах. Цей сорт має велику силу зростання у кореневласних саджанцях та утворює дуже великі грона та ягоди. Грона невеликої щільності, конічної форми, іноді з крилом, з середньою масою 1200-1500 грам, а найбільші можуть сягати 2500 грам.
Ягоди Дубовського рожевого мають великий розмір, оригінальну зовнішню форму з загостреним та злегка вигнутим кінчиком, середня маса близько 20 грам, темно-рожевий колір. М'якуш хрумкий, соковитий та має приємний гармонійний смак. Кількість насіння у ягодах дуже мала, у найбільших ягодах зустрічається 1-2 насінини. Сорт здатен накопичувати до 21% цукру у ягодах. Дегустаційна оцінка свіжого винограду є дуже високою - 9,3 бали. Квітки мають двостатеву будову. Транспортабельність хороша.
Рекомендується нормувати врожай на столову форму. Обрізка лоз для плодоношення повинна бути середньою, залишаючи 6-8 почок. Цей сорт є відносно новим, і поки що існують лише попередні характеристики, які були отримані зі спостережень за останні 3 роки. Він стійкий до грибкових хвороб та може витримувати температури до -24°C.