Категорія: | Агрус |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце |
Інтервал посадки: | 1-2 м |
Висота дорослої рослини: | 1-1,5 м |
Стебло: | Прямостояче, розлоге ,високе з довгими і прямими паростками |
Наявність колючок: | Безшипна |
Місяць дозрівання: | Середина липня |
Термін дозрівання: | Середньоранній |
Колір плодів: | Бордово-червоний |
Врожайність: | Висока |
Вага плодів: | 3-5 г. |
Смак: | Кисло-солодкий |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | - 28 °C |
Аґрус «Сіріус» - червоний середньоранній безшипний сорт. Шипи у цього сорту відсутні, завдяки чому він користується великою популярністю у покупців. Ягоди округлі, червоні, вкриті восковим нальотом, опушення відсутнє, зібрані в пензлі по 1-2 шт. Ягоди середнього розміру, масою 3-5 г. Смак у ягід кисло-солодкий, приємний. Використання ягід універсальне. Кущ прямостоячий, високий, з довгими і прямими паростками. Листя велике, світло-зелене, опушене слабо. Зимостійкий та стійкий до грибних захворювань.
Ягоди аґрусу містять 8-13% цукрів (в основному фруктоза та глюкоза), більше 1% пектину, до 1,5% яблучної та лимонної кислот, вітаміни С, В, Р, провітаміну А, солі магнію, міді, кальцію, натрію, калію, заліза, фосфору. Ягоди аґрусу можна вживати в їжу в різних стадіях стиглості. З незрілих, ще зелених ягід готують компоти, напівзрілі використовують для приготування варення, а дозрілі ягоди - прекрасний десерт.
Кущі аґрусу віддають перевагу сонячним, захищеним від вітру ділянкам, але можуть мірятися і з півтінню. Не терпить аґрус вологих ґрунтів. Перезволоження часто спричиняє ураження кущів борошнистою росою.