Категорія: | Чорна Смородина |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1,5 м |
Висота дорослої рослини: | 1,5 м |
Стебло: | Прямостояче, міцне |
Місяць дозрівання: | Середина липня |
Термін дозрівання: | Середньопізній |
Колір плодів: | Чорний |
Вага плодів: | 4-6 г |
Смак: | Солодкий, ароматний, десертний смак |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | - 26 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Запилювачі: сорт самоплідний, тому запилювачів не потребує.
Купити саджанці смородини чорної Чорний Десерт можете в нашому розсаднику «Київ Сад» за доступними цінами.
Походження / історія: відносно новий сорт української селекції середньо-пізнього терміну дозрівання, виведений в Інституті садівництва УААН в результаті схрещування сортів Ювілейна Копаня та Селечинська-2.
Опис сорту: Чорний Десерт - десертний сорт чорної смородини середньопізнього терміну дозрівання. Ягоди великі, солодкі, ароматні. Для щорічного отримання високих сталих врожаїв сорт потребує циклічної заміни пагонів, оскільки якість врожаю на 3-ох річних та старших пагонах знижується. Найкращий сорт для свіжого ринку.
Форма: потужний пряморослий кущ.
Розмір: висота і ширина - до 1,5 метра.
Швидкість зростання / сила росту: швидкі темпи зростання - від 25 до 50 см в рік.
Пагони: міцні, прямостоячі, під вагою плодів можуть трохи нахилятися, але потім знову вирівнюються.
Листя: широке, зеленого кольору (нижня частина листа світліша), гладке, з зазубреними краями, ароматне.
Квітки: непримітні невеликі дзвіночки жовто-зеленого кольору.
Час цвітіння: з квітня по травень.
Плоди: великі, чорні , вагою 4-6 грам, з сухим відривом. Шкірочка щільна, пружна, з глянцевим блиском. М'якоть зеленого кольору, має неперевершений десертний смак (дегустаційна оцінка - 9 з 9). Грона середнього розміру, щільно набиті ягодами. Дозрівання грон відбувається в середині липня. Ягоди після дозрівання практично не осипаються, можуть висіти на кущі до 1 місяця.
Збереження плодів: завдяки щільній шкірці ягоди добре зберігаються (при температурі +1 ... + 5 ° C близько двох-трьох тижнів) і мають високу транспортабельність.
Ставлення до світла / інсоляція: рослина надає перевагу сонячним місцям, але переносить і півтінь.
Ґрунт: пухкий, родючий, слабокислий ґрунт.
Переваги: самоплідність; високий рівень засухо- і морозостійкості; стійкість до грибкових захворювань; високовражайність (8-9 тонн з гектару); високотоварний та транспортабельний сорт.
Застосування: ягоди і листя чорної смородини використовують в кулінарії і народній медицині. Чорну смородину вживають у свіжому вигляді, консервують, заморожують і сушать. З ягід чорної смородини готують соки, компоти, джеми, вино, мармелад і соуси.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a - 5b) і Криму (6a - 7b).
Також Ви можете купити саджанці смородини чорної в розпліднику самовивозом. Відправляємо саджанці Новою поштою по всій Україні.