Брусниця "Корал"

Опис саджанця
Висота саджанця:
  • 1 рік: 15-20 см
  • 2 роки: 15-20 см (пишні)
Розмножено: Черенкування
Будь ласка, виберіть продукт
Артикул
Вік рослини
Хар-ка
Ціна
Кількість:
-
+
Опис сорту
Категорія: Брусниця
Форма рослини: Кущ
Запилення: Самозапильний
Грунт: Кислий
Місце посадки: Сонце/Напівтінь
Інтервал посадки: 25-30 см
Висота дорослої рослини: 40 см
Місяць дозрівання: Серпені і до морозів
Термін дозрівання: Ранній
Врожайність: 350 г
Вага плодів: 8г.
Смак: Кисло солодкий, з невеликою гіркуватістю
Перші плоди: 1 рік
Морозостійкість: -35 °C
Укриття на зиму: Не потребує
Особливості: Вічнозелена рослина
Опис

Брусниця - напівчагарник, висотою 20 - 30 см., з сімейства брусничних, рослина вічнозелена. Ягода дозріває восени, вона червоного кольору, округлої форми, блискуча, зібрана в грона від 3 до 9 шт. При повному дозріванні темно бордового кольору, розміром приблизно 8 мм. (як дрібна порічка). На смак соковита, кисло солодка, з невеликою гіркуватістю, дуже корисна.

Листя брусниці - видовженої форми, темно - зеленого кольору, не великі (1 - 3 см. довжини, і 1 см. ширини), товсті, шкірясті, зимуючі. Цвіте брусниця в травні - червні, невеликими біло - рожевими дзвіночками, зібрані в кисті. Плодоносити кущі починають вже на 2 - 3 рік. Свіжа ягода брусниці може зберігається в прохолодному місці близько місяця.

У природі росте брусниця на торф'яних болотах, в хвойних і змішаних лісах, любить кислий грунт. Кореневища у брусниці поверхневе, повзуче, постійно з'являються нові пагони біля куща, а з роками старі кущі відмирають а нові проростають, така популяція весь час оновлюється і кущі брусниці живуть дуже довго, може навіть прожити більше 100 років.

При дотриманні певної кислотності грунту (Ph 3 - 4.5), помірної вологості і гарного освітлення, (так само як і для лохини та журавлини), її не складно вирощувати в домашніх умовах, і врожайність буде в 20 разів вище ніж в диких лісових умовах. За деякими даними, з 1 сотки можна збирати 50 - 60 кг. ягід щороку. Схема висадки саджанців брусниці 25 - 30 см. між кущами.

Ягоду брусниці вживають в сирому вигляді, роблять варення, джеми, компоти, морси, перетирають з цукром, консервують, маринують, заморожують, сушать ...

Заготівля і зберігання листя брусниці не представляє труднощі. Листя збирають навесні до цвітіння рослини, поки немає бутонів (в квітні - травні). Листя можна збирати і восени при повному дозріванні ягід (кінець вересня - жовтень). У ягоді брусниці більше корисних речовин, коли вона вже в повній зрілості (темно - червоного кольору), і до морозів бажано ягоду зібрати, так збережуться всі вітаміни.

Листя і пагони, зібрані під час цвітіння, а також при появі зелених і перших зрілих ягід, під час сушіння буріють, чорніють і непридатні до вживання.

Корисність ягід і листя брусниці:

З давніх часів плоди і листя брусниці використовуються в офіційній медицині. Ягоди рекомендуються при авітамінозах, вгамовують спрагу при лихоманці.

Ягоди, свіжі і квашені, а також висушені вживалися при цинзі і ревматизмі, як сечогінний засіб.

Відвари і чай з висушених ягід, а також водний екстракт з трави брусниці в народній медицині здавна рекомендуються як лікувальні засоби при подагрі, ревматизмі, проти каменів у нирках, деяких шлункових захворюваннях, циститі, як дезінфікуючий засіб.

Це сильний антисептик, тобто речовина, що знищує мікроби. Брусницю і настій її ягід дають хворим з високою температурою. Ягоди корисні при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, при виразці шлунка, при проносах і нетриманні сечі у дітей. Брусницею лікують хвороби нирок і сечовивідних шляхів, хвороби печінки. Вона знижує кров'яний тиск.

У листі брусниці міститься до 9% арбутина (антисептик сечовивідних шляхів)

У народній медицині відвар листя приймають як сечогінний засіб при захворюваннях нирок.

Настої і відвари висушеного листя має в'язкі властивості, тому їх вживають при проносах, для полоскання горла при ангінах.