Категорія: | Брусниця |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Самозапильний |
Грунт: | Кислий |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 25-30 см |
Висота дорослої рослини: | 40 см |
Місяць дозрівання: | Серпені і до морозів |
Термін дозрівання: | Ранній |
Врожайність: | 350 г |
Вага плодів: | 8г. |
Смак: | Кисло солодкий, з невеликою гіркуватістю |
Перші плоди: | 1 рік |
Морозостійкість: | -35 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Особливості: | Вічнозелена рослина |
Брусниця - напівчагарник, висотою 20 - 30 см., з сімейства брусничних, рослина вічнозелена. Ягода дозріває восени, вона червоного кольору, округлої форми, блискуча, зібрана в грона від 3 до 9 шт. При повному дозріванні темно бордового кольору, розміром приблизно 8 мм. (як дрібна порічка). На смак соковита, кисло солодка, з невеликою гіркуватістю, дуже корисна.
Листя брусниці - видовженої форми, темно - зеленого кольору, не великі (1 - 3 см. довжини, і 1 см. ширини), товсті, шкірясті, зимуючі. Цвіте брусниця в травні - червні, невеликими біло - рожевими дзвіночками, зібрані в кисті. Плодоносити кущі починають вже на 2 - 3 рік. Свіжа ягода брусниці може зберігається в прохолодному місці близько місяця.
У природі росте брусниця на торф'яних болотах, в хвойних і змішаних лісах, любить кислий грунт. Кореневища у брусниці поверхневе, повзуче, постійно з'являються нові пагони біля куща, а з роками старі кущі відмирають а нові проростають, така популяція весь час оновлюється і кущі брусниці живуть дуже довго, може навіть прожити більше 100 років.
При дотриманні певної кислотності грунту (Ph 3 - 4.5), помірної вологості і гарного освітлення, (так само як і для лохини та журавлини), її не складно вирощувати в домашніх умовах, і врожайність буде в 20 разів вище ніж в диких лісових умовах. За деякими даними, з 1 сотки можна збирати 50 - 60 кг. ягід щороку. Схема висадки саджанців брусниці 25 - 30 см. між кущами.
Ягоду брусниці вживають в сирому вигляді, роблять варення, джеми, компоти, морси, перетирають з цукром, консервують, маринують, заморожують, сушать ...
Заготівля і зберігання листя брусниці не представляє труднощі. Листя збирають навесні до цвітіння рослини, поки немає бутонів (в квітні - травні). Листя можна збирати і восени при повному дозріванні ягід (кінець вересня - жовтень). У ягоді брусниці більше корисних речовин, коли вона вже в повній зрілості (темно - червоного кольору), і до морозів бажано ягоду зібрати, так збережуться всі вітаміни.
Листя і пагони, зібрані під час цвітіння, а також при появі зелених і перших зрілих ягід, під час сушіння буріють, чорніють і непридатні до вживання.
Корисність ягід і листя брусниці:
З давніх часів плоди і листя брусниці використовуються в офіційній медицині. Ягоди рекомендуються при авітамінозах, вгамовують спрагу при лихоманці.
Ягоди, свіжі і квашені, а також висушені вживалися при цинзі і ревматизмі, як сечогінний засіб.
Відвари і чай з висушених ягід, а також водний екстракт з трави брусниці в народній медицині здавна рекомендуються як лікувальні засоби при подагрі, ревматизмі, проти каменів у нирках, деяких шлункових захворюваннях, циститі, як дезінфікуючий засіб.
Це сильний антисептик, тобто речовина, що знищує мікроби. Брусницю і настій її ягід дають хворим з високою температурою. Ягоди корисні при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, при виразці шлунка, при проносах і нетриманні сечі у дітей. Брусницею лікують хвороби нирок і сечовивідних шляхів, хвороби печінки. Вона знижує кров'яний тиск.
У листі брусниці міститься до 9% арбутина (антисептик сечовивідних шляхів)
У народній медицині відвар листя приймають як сечогінний засіб при захворюваннях нирок.
Настої і відвари висушеного листя має в'язкі властивості, тому їх вживають при проносах, для полоскання горла при ангінах.