Категорія: | Лимонник |
Форма рослини: | Ліана |
Запилення: | Бажано запилювач |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1 м. |
Висота дорослої рослини: | до 15 м. |
Місяць дозрівання: | Вересень |
Термін дозрівання: | Ранній |
Врожайність: | 3-4 кг |
Розмір плодів: | китиці до 10 см |
Смак: | кисла, пряна, кисло-солона, одночасно солодкувато - гірка, з лимонним присмаком, а якщо розкусити кісточку, то буде хвойний аромат і присмак |
Перші плоди: | 3-4 рік |
Морозостійкість: | -30 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Лимонник китайський - багаторічна, плетуча, листопадна, дерев’яниста рослина, ліана, яка досягає висоти до 15 м. Плодоносить в осени, червоними кетягами ягід, які дуже корисні, а листя та пагони лимонника мають приємний лимонний запах.
Лимонник китайський відноситься до цінних лікарських рослин. Родина лимонника: Японія, Китай, Корея. З історії, вирощувати китайський лимонник та застосовувати його в лікарських цілях почали за 250 років до нашої ери в Стародавньому Китаї. У наш час лимонник вже багато хто вирощує і на Україні.
Ягода у лимонника яскраво червоного кольору, круглої форми, зібрані в кисті довжиною до 10 см. (Як червона смородина), в середині є маленька кісточка. М'якоть стиглих плодів соковита, має специфічні смакові якості (кажуть це ягода 5-ти смаків) вона і кисла, і пряна, і кисло-солона, одночасно солодкувато - гірка, з лимонним присмаком, а якщо розкусити кісточку, то буде хвойний аромат і присмак . Плоди дозрівають у вересні, і висять до морозів. Урожайність з одного дорослого куща при хороших умовах приблизно 3 - 4 кг.
Плодоношення починається на 4 - 5 рік. На одній рослині присутні жіночі та чоловічі квітки, воно запилює сама себе, але зустрічаються рослини, де чоловічих або жіночих квіток більше, або взагалі одностатеві, тому садять 2 - 3 рослини для кращого запилення.
Квітки лимонника мають біло - рожевий колір і приємний запашний аромат. Цвітіння триває з початку травня і до середини червня.
Зростає лимонник на нейтральних грунтах, важкий та глинистий грунт потрібно розпушити торф'янистої і піщаною сумішшю, любить землю багату на перегній. Перші роки взимку потрібно вкривати рослину, поки воно достатньо не задерев’яніє, потім лимонник не боїться морозів, витримує до -300 С.
Садити лимонник потрібно в півтіні, притіняти нижню частину рослини можна будь-яким способом. Доросла рослина має плестися обов'язково на опору (на шпалеру, дерево, альтанки ...) при цьому нижня частина ліани (1,5 м.) повинна бути в тіні, а верхня отримувати сонце, ягода зав'язується на тих пагонах, які бачать сонечко, це від землі на відстані 1,5 - 2 м. і вище. Якщо ліана впала на землю, в тінь, тоді вона не плодоносить, і навпаки, на чистому сонечку ліана погано росте і розвивається і теж не плодоносить. Також потрібно вибирати місце захищене від холодних вітрів.
Коріння у лимонника поверхневі, рихлити ґрунт глибоко не бажано. Стебло дорослого куща лимонника має товщину 1,5 - 2 см. Полив повинен бути помірним, оскільки лимонник не любить застої води і пересихання грунту. Крім широкого медичного застосування, лимонник нерідко вирощують як декоративну рослину.
Обрізка дорослої рослини проводиться щорічно. При гарному догляді ліана інтенсивно росте, загущається крона, і при цьому потім знижується урожай. Тому необхідно обрізати і формувати ліану. Вирізати потрібно слабкі і зайві пагони, а також сухі і старі гілки, щоб знизити загущенність рослини. В результаті ліана будить добре освітлення і гарно провітрюватись, поліпшуються умови запилення квіток комахами, і збільшується урожай ягід, їх маса і довжина грон.
Хворобами і шкідниками лимонник китайський ніякими не поражається.
Як збирати ягоду лимонника китайського:
Збирати ягоди потрібно в період їх повного дозрівання, це приблизно з вересня і до заморозків. Зрізати кисті з ягодами потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити ліану, а то без опори лимонник китайський може припинити плодоношення. Категорично не можна збирати ягоду в оцинкований посуд, це призведе до окислення з - за соку ягід.
Корисні властивості китайського лимонника:
Всі частини китайського лимонника мають дуже багатий склад корисних речовин.
Плоди лимонника мають освіжаючу і тонізуючу дію. У плодах лимонника міститься близько 20% органічних кислот: це яблучна, лимонна і винна кислоти. Крім того, в ягодах є високий вміст мінеральних солей і вітамінів С і Е. Також плоди містять в собі такі мікроелементи як цинк, мідь, залізо, марганець, нікель, фосфор, калій, сірка, срібло, кальцій, молібден і титан. Завдяки великій кількості тонізуючих речовин, плоди лимонника здатні посилювати збудження в корі головного мозку людини, а також сприяти підвищенню рефлекторної діяльності центральної нервової системи. Саме вплив на центральну нервову систему викликає стимуляцію серцево-судинної системи, і збудження дихання, надаючи тонізуючий і стимулюючий ефект. Висушені плоди містять крохмаль, золу, клітковину і водорозчинні речовини.
Насіння лимонника не менше корисне. У них містяться діючі речовини, такі як схизандрол і схизандрин. Також насіння багаті жирними маслами, антоцианами, катехинами, смолистими і дубильними речовинами. У народній медицині застосування насіння набуло широкого поширення для лікування туберкульозу, бронхіту, бронхіальної астми, недокрів'я, захворювань шлунка, кишечника, печінки і нирок.
Листя лимонника китайського багаті ефірними маслами. Тому настої на листках і корі лимонника є ефективним засобом для лікування цинги і дитячої дизентерії.
Застосування лимонника китайського:
Настоянку ягід лимонника застосовують для профілактики ГРЗ і грипу. Вміст глікогену, під впливом лимонника в печінці зменшується, а в м'язах - збільшується, а кількість молочної кислоти змінюється навпаки.
У Китаї використовують насіння і плоди лимонника при ослабленому серцевому м'язі, неврозі серця, нефриті, гіпертонії. Відвар ягід також знижує рівень цукру, хлоридів і резервну луг в крові, а також добре стимулює тканинне дихання.
Плоди і насіння призначають при різних хворобах: недокрів'ї, статевої слабкості, туберкульозі легень, захворюваннях нирок, печінки, шлунка, дихальних органів.
Лимонник китайський є цінним лікарською рослиною і культивується в багатьох країнах. І в науковій, і в народній медицині китайський лимонник застосовується як потужний тонізуючий засіб при перевтомі, виснаженні нервової системи, зниженою розумової та фізичної працездатності, для загоєння трофічних виразок і довго не затягуюючих ран. Лимонник сприяє більш тривалому збереженню сил і енергії у людей, зайнятих важкою розумовою або фізичною працею.
У народній медицині Китаю лимонник давно і успішно застосовується для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, імпотенції, недокрів'я і кровотеч. Також лимонник рекомендується застосовувати малими дозами жінкам в період клімаксу - для зняття надмірної дратівливості і напруги.
Лимонник здатний підсилювати гостроту зору і підвищує здатність очей до адаптації в темряві. Також рослина допоможе людям, зайнятим розумовою працею, так як його стимулюючі речовини сприяють підвищенню уваги, зосередженості і цілісності сприйняття. Стимулюючий ефект китайського лимонника настає через 30 хвилин після його вживання і триває протягом шести годин.
Ефірні масла, якими багатий китайський лимонник, високо цінуються і часто використовуються в парфумерії, миловарінні та косметичної промисловості.
Протипоказання до застосування лимонника китайського:
Так як китайський лимонник є одним з найсильніших природних стимуляторів, то його застосування протипоказано при артеріальній гіпертензії, порушеннях серцевої діяльності, епілепсії, підвищеній збудливості, порушенні сну, підвищеному внутрішньочерепному тиску, збудження, арахноенцефаліт, арахноідиті, хронічних захворюваннях печінки і при гострих інфекційних захворюваннях.
Також утриматися від застосування продуктів, що містять лимонник, необхідно вагітним, жінкам в період лактації, людям з вегето-судинною дистонією і дітям до 12 років.
Щоб уникнути безсоння не слід приймати препарати з вмістом лимонника в другій половині дня.
Побічні дії лимонника:
Тахікардія, підвищена секреція шлунка, безсоння, головний біль, алергічні реакції і підвищення артеріального тиску. Лікування китайським лимонником має відбуватися під ретельним контролем лікаря і тільки після попереднього обстеження.
Використання в кулінарії:
Плоди лимонника використовують в свіжому, замороженому або сухому вигляді. У кулінарії лимонник використовують для приготування смачних морсів, сиропів, компотів. Напої з лимонника піднімають настрій і знімають втому. Также смачні з лимонника джеми, варення, повидло, корисно перетирати з цукром в свіжому вигляді.
У консервуванні сік ягід лимонника додають як приправу для сиропів, компотів і киселів. При маринуванні огірків, помідорів і грибів часто додають листя лимонника.