Категорія: | Зизифус |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | до 4 м |
Наявність колючок: | Мало |
Місяць дозрівання: | Середина вересня |
Термін дозрівання: | Ранній |
Колір плодів: | Світло-коричневий |
Колір мʼякуші: | Світло-зелений |
Щільність плодів: | Щільний |
Кісточка: | Відокремлюється добре |
Вага плодів: | 25-35 г |
Смак: | Солодкий, маслянистий, насичений |
Перші плоди: | 2-3 рік |
Морозостійкість: | -25 °C |
Укриття на зиму: | Перші 1-2 роки |
Плоди не лише дуже смачні, але і містять лікарські речовини в листі, корі і навіть в коренях цієї рослини. Унабі, фінік - листопадне дерево, або рослі кущі, заввишки 3 - 4 м., з гілками, що поникли. Абсолютно не примхливий у вирощуванні. Плоди унабі бувають округлої форми, кулястої, грушоподібної; колір від червоно-помаранчевого до шоколадно-коричневого, усередині знаходиться не велика кісточка. Плоди зберігаються при кімнатній температурі 2 - 3 доби, а при плюс 5 можна зберегти впродовж 1,5-2 місяців.
Формувати унабі треба з перших років, на його гілках бувають невеликі колючки (шпильки), і щоб був зручний збір урожаю, його краще формувати як деревце. Зізіфус починає навесні свою вегетацію дуже пізно, в середині - кінці травня, тому йому весняні заморозки не страшні. І навіть якщо перше молоде листя встигло розпуститься, тимчасові заморозки до - 5 градусів йому не страшні. Унабі (фініки), зізіфус бувають самоплідні сорти, але для кращого запилення рекомендують саджати два - три саджанці різного сорту, так буде проходити перехресне запилення і в результаті буде на багато вище урожай, і збільшиться крупність плодів.
Плодоношення починає вже на 2 - 3 рік. Цвіте унабі зелено - жовтими квіточками, тривало довго, упродовж 1,5 - 2 місяця. У цей період він дуже добре пахне. До осені зав'язуються плоди і дозрівають у вересні - жовтні. З одного дорослого дерева можна зібрати в середньому 25 - 35 кг плодів.
Вживання і користь плодів :Плоди унаби з'їдають свіжими, з них роблять заготівлі (компоти, варення, сироп, цукати) або сушать. У будь-якому вигляді китайські фініки корисні для здоров'я. Вони містять більше аскорбінової кислоти, чим цитрусові фрукти, а також флавоноїди, пектин, каротин, рутин, йод, кобальт і інші елементи.
Плоди зизифуса (унаби, фініка китайського) допомагають при захворюваннях дихальних шляхів, гіпертонії, анемії, авітамінозі. Щоб знизити тиск, китайські лікарі радять їсти по 20 свіжих або підсушених фініків тричі в день після їди. Відвар плодів заспокоює і допомагає відновити здоровий сон.