Категорія: | Жимолость |
Форма рослини: | Кущ |
Запилення: | Потребує запилювача |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце/Напівтінь |
Інтервал посадки: | 1,5 м |
Висота дорослої рослини: | 160 см |
Місяць дозрівання: | кінець Травня |
Термін дозрівання: | Ранній |
Врожайність: | 3-4 кг |
Вага плодів: | 1-1,8 г |
Смак: | Кисло-солодкий, приємний, майже без кислоти |
Перші плоди: | 1-2 рік |
Морозостійкість: | -40 °C |
Укриття на зиму: | Не потребує |
Особливості: | Російська селекція |
Кущ має округлу, широку форму, він середньорослий, близько 1,6 метра заввишки і 1,2 метра завширшки. Основні гілки прямі, сильні, з червоно-бурою корою, позбавленої опушенності. Листя ледь помітно витягнуті, темно-зелені, з матовою, слабоопушённой поверхнею, щільної фактури. Невеликі блідо-жовті квіти з'являються на всьому протязі травня, в залежності від регіону.
Повне дозрівання плодів припадає на кінець червня, причому плодоносити кущі починають рано, іноді вже на третій рік після посадки. Відносним недоліком є розтягнуте в часі, недружнє дозрівання. Ягоди великі, традиційно для цієї культури подовжено-овальні, із середньою вагою близько 1,5 г.
Смак кисло-солодкий, приємний, майже позбавлений гіркуватості, так характерної для багатьох жимолостей. З одного куща можна зібрати від 3-х до 4-х кг плодів: це один з найбільш врожайних сортов. Відмічається, що вона здатна непогано плодоносити навіть в умовах південних, більш посушливих і високотемпературних регіонів.
Від багатьох інших жимолостей її вигідно відрізняє розташування ягід на гілках: вони ростуть компактними групами, що значно полегшує збір. Через розтягнутості дозрівання рекомендується зняття врожаю в 2-3 прийоми. Завдяки міцній шкірці, ягоди можна транспортувати на середні відстані і зберігати в холоді близько тижня.
Кращими запилювачами для сорту селекціонери називають Сільгінку, а також Бакчарскій велетень і Восторг. Ягоди Бакчарской Ювілейній можна з усією впевненістю назвати універсальними. Велику їх частину вживають в свіжому вигляді, але також сушать, заморожують, роблять з них консервацію, джеми і варення. Використовують також в якості непоганого сировини для домашнього вина. Плоди багаті різними вітамінами і мікроелементами.