Інжир

Інжир

Інжир – це фруктове дерево або чагарник із родини тутових (Moraceae), наукова назва якого Ficus carica. Інжир також відомий під назвою "фігове дерево". Це одна з найдавніших культурних рослин, вирощуваних людиною. Плоди інжиру називаються фіги або смокви. Вони мають солодкий смак і насичений аромат.

Вибір місця та ґрунту

Інжир любить сонячні місця, тому його краще садити на південній стороні ділянки.

Ґрунт має бути добре дренованим, легким і родючим, з нейтральною або слабокислою реакцією (pH 6-7). На важких ґрунтах слід додавати пісок або компост для покращення структури.

Підготовка посадкової ями

Розмір ями для посадки залежить від розміру саджанця, зазвичай вона має бути 60х60 см і глибиною 50-60 см.

На дно ями укладають шар дренажу (щебінь, керамзит) товщиною 10-15 см.

Верхній шар ґрунту змішують з перегноєм або компостом (1-2 відра) та додають комплексні мінеральні добрива (наприклад, 100-150 г суперфосфату).

Посадка саджанця

Саджанець розміщують у яму, коріння розправляють і засипають підготовленим ґрунтом.

Коренева шийка повинна бути на рівні землі. Попередньо замочують саджанець в стимуляторі коренеутворення на 12-24 години, щоб активувати зростання коренів, що всмоктують.

Підготовлене інжирне деревце розміщують на отриману гірку в ямі, розправляють коріння і засипають родючим ґрунтом.

Після посадки ґрунт ущільнюють і рясно поливають (20-30 літрів води).

Догляд за інжиром

Полив: Інжир потребує регулярного поливу, особливо в період активного росту і плодоношення. Полив проводять раз на тиждень, при сухій погоді – частіше.

Важливо уникати застою води, оскільки це може призвести до загнивання коріння.

Підживлення: Навесні, під час розпускання бруньок, інжир підживлюють азотними добривами (наприклад, аміачною селітрою).

Влітку вносять комплексні мінеральні добрива, а восени – фосфорно-калійні добрива для покращення зимостійкості.

Обрізка

Формувати крону інжиру починають з першого року вирощування. Кущ формують у формі чаші, щоб рівномірно розподілити сонячне світло по кроні. Виключається загущеність, спрощується зимовий догляд за культурою. Формувальна обрізка проводиться навесні, коли мине загроза заморозків. Видаляють слабкі, пошкоджені гілки, а також гілки, що ростуть усередину крони.

Літня обрізка може включати прищипування верхівок пагонів для стимулювання росту бокових гілок.

Зимівля

Культура стійка до морозів до -20 градусів. У регіонах з холодними зимами інжир потребує захисту. Молоді рослини вкривають агроволокном або лапником. Вкривати потрібно молоді рослинки перші 2-3 роки.

Дорослі кущі можуть потребувати укриття соломою або спеціальними матами. У теплих регіонах можна обійтися без укриття.

Захист від шкідників і хвороб

Інжир зазвичай стійкий до хвороб, але при підвищеній вологості може виникати грибкова інфекція. У такому випадку застосовують фунгіциди.

Шкідники рідко атакують інжир, проте слід бути уважними до появи павутинного кліща чи інших комах.

 

З правильним доглядом інжир буде радувати вас смачними та корисними плодами протягом багатьох років!