Категорія: | Черешня |
Форма рослини: | Дерево |
Запилення: | Бажано запилювач |
Грунт: | Нейтральний |
Місце посадки: | Сонце |
Інтервал посадки: | 3-4 м |
Висота дорослої рослини: | 4-5 м |
Місяць дозрівання: | Перша половина червня |
Термін дозрівання: | Ранній |
Колір плодів: | Темно-червоний |
Колір мʼякуші: | Темно-червоний |
Смак: | Солодкий |
Перші плоди: | 2 рік |
Морозостійкість: | - 27 °C |
Черешня "Валерій Чкалов" - ранній, великоплідний сорт темно-червоної черешні. Дерево великого розміру, з розлогою, середньогустою кроною. Стовбур потужний, з шорсткою, світло-коричневою корою. Скелетні гілки відходять від стовбура під кутом 45-60 °. Пагони, 5 мм завтовшки, вигнуті. Листки великі, широкоовальні. Вегетативні бруньки конусоподібні. Плоди одномірні, великі, масою 8-9 г. Форма плодів широкосерцевинна, з притупленою верхівкою. Забарвлення плодів темно-червоне, майже чорне. Сік - темно-червоний. М'якоть плодів інтенсивного темно-червоного кольору з рожевими прожилками, соковита, похрящована, приємний винно - солодкого смаку. Кісточка кругла, кремова, великого розміру (0,37 г) від м'якоті відділяється наполовину. Плодоніжка до плоду міцно прикріплена, при відділенні плід виділяє сік. Смак плодів десертний.
Плоди черешні містять багато цукрів, органічних кислот, пектинових і дубильних речовин, а також каротин (провітамін А) вітаміни РР, С, Р, значна кількість солей заліза. Плоди черешні споживають у їжу в основному у свіжому вигляді. Для тривалого зберігання їх сушать або заморожують. З плодів варять компот, варення, віджимають сік, роблять вино.
Дозрівання плодів раннє - перша декада червня. Плодоносити починає на 4 рік після посадки. Потребує запильниках.
Кращі запилювачі:сорти Апрелька, Червнева рання, Скороспілка, Жабуле. Сорт Валерій Чкалов вирізняється високою морозостійкістю. Може вражатися коккомікозом і сірою гниллю, до інших грибкових захворювань сорт стійкий. Сорт високоврожайний.